Σάββατο 25 Απριλίου 2020

τι λουγιά μαθέ;

Έγραφε το  Κλάξον τον Αύγουστο του 2015, στο 5ο του τεύχος:

Στις 10 Ιουνίου 2012 καλέστηκε στον Μεσότοπο λαϊκή συνέλευση για το θέμα της παραλίας του Χρούσου δεδομένου ότι μετά από δεκαετίες ελεύθερης κατασκήνωσης κάποιοι ενοχλήθηκαν από τους κατασκηνωτές και άρχισαν να απειλούν, να σκίζουν σκηνές, να καλούν συνεχώς την αστυνομία και άλλα τέτοια “νοικοκυρεμένα πράγματα”. Το συλλογικό όργανο των “νοικοκύρηδων” αποτελεί  ο “Σύλλογος Χρούσος” ο οποίος - φυσικά - δεν παραβρέθηκε στη λαϊκή συνέλευση. Αυτή η συνέλευση (του Μεσοτόπου) εξέδωσε τότε ανακοίνωση στην οποία δήλωνε ούτε λίγο, ούτε πολύ πως οι κατασκηνωτές για διάφορους λόγους (κυρίως οικονομικούς σύμφωνα με τους ίδιους) δεν αποτελούν πρόβλημα για τον τόπο. Λίγες μέρες μετά ο “Σύλλογος Χρούσος” επανήλθε με απάντηση στην οποία πέραν όλων των άλλων αστειοτήτων επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο Χρούσος υπάγεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura.
   Σύμφωνα με την τετράγωνη λογική του συλλόγου αυτού, ο Χρούσος ως περιοχή natura κινδύνευε από του κατασκηνωτές και τους γυμνιστές.  Αντιθέτως βέβαια, δεν κινδυνεύει καθόλου μα καθόλου από την τσιμεντοποίηση των (σίγουρα “νόμιμων”) εξοχικών τους που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια...
   Τελευταία, για να αποδείξουν την αγάπη τους για το περιβάλλον και τις προστατευόμενες natura περιοχές προχώρησαν στην ύψιστη πράξη αγάπης προ τη φύση: Έκοψαν τα δέντρα της παραλίας περιχαρείς και φωτογραφιζόμενοι για το θεάρεστο έργο τους.  Συγχαρητήρια λοιπόν σ’ αυτούς τους καλούς ανθρώπους που θα διώξουν τους “περίεργους” από την παραλία. Συγχαρητήρια επίσης για τα περιβαλλοντικά μαθήματα που δίνουν στα παιδιά τους.
   Και επειδή εμείς τους σκεφτόμαστε και θέλουμε να νιώθουν σαν στο σπίτι τους όταν έρχονται εδώ από τις τσιμεντουπόλεις στις οποίες ζουν τους προτείνουμε να τσιμεντώσουν όλη την παραλία γιατί στην αμμουδιά ζουν σκορπιοί, να φτιάξουν κάνα parking για να μην ταλαιπωρούνται στο παρκάρισμα και κολλάνε οι ρόδες των αμαξιών τους στην άμμο, να ανοίξουν κάνα εμπορικό κέντρο για να κάνουν τα ψώνια τους άνετα, να κατακλύσουν το Χρούσο με ομοίους τους έτσι ώστε κάποτε, επιτέλους, να γίνει σαν το Φάληρο και τη Βουλιαγμένη.



Καλή τύχη...

Τη χρονιά εκείνη, διάφοροι νοικοκυραίοι ξεκληρίσανε δέντρα, δημιουργήσανε αποκαίδια, δηλώσανε εμφατικά ότι θα τσιμεντοποιήσουν τα πάντα. Η εικόνα των κομμένων δέντρων του Χρούσου πλήγωσε ανθρώπους.

Είμαστε στο 2020, επί κορονοντουβρουτζά και διαβάζουμε πως πέρα απ' όλα τα υπόλοιπα νομοθετήματα (υπενθυμίζουμε ότι το μεγάλο στρατήγημα της καραντίνας ήταν μια καλή αφορμή για τ' αφεντικά να γαμήσουν και δείρουν σε κάθε πιθανή σπιθαμή της ζωής μας), θα κατατεθούν και τα εξής:

1. Κατάργηση στην ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προώθηση ακόμα και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και εξορύξεων υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.

2. Έκθεση σε κίνδυνο των προστατευόμενων περιοχών καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).  Υποβαθμίζονται οι ΦΔΠΠ που ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί/περιβαλλοντικοί  φορείς, επόπτευαν τις προστατευόμενες περιοχές και γνωμοδοτούσαν για τα σχέδια διαχείρισης των ΠΠ και τυχόν δραστηριότητες μέσα σε αυτές. Δημιουργεί μία δύσκαμπτη διαχείριση, συρρικνώνοντας τον αριθμό τους, υποβαθμίζοντάς τους και αυξάνοντας την έκταση των περιοχών που εποπτεύουν. Οι αρμοδιότητές τους συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργώντας έτσι την αυτοτέλειά και την αποτελεσματικότητά τους.

3. Επιτρέπεται πλέον  η καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Καθιερώνει το θεσμό του «ιδιώτη αξιολογητή»  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ), μετατρέποντας την όλη διαδικασία της αδειοδότησης σε αδιαφανή και διάτρητη. Μειώνει ασφυκτικά τις προθεσμίες των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και, χωρίς να τους δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για να τις καταρτίζουν, καθιστά το ρόλο τους διακοσμητικό. · 

4. Προωθείται η αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.  Η κατάργηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και οι υπόλοιπες “διευκολύνσεις” υπέρ των βιομηχανιών ΑΠΕ, όπως και ο καθορισμός χρήσεων γης στις περιοχές Natura, δημιουργούν τετελεσμένα πριν από την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που έχει ανεπίτρεπτα καθυστερήσει και προκαταλαμβάνουν τις υπό εκπόνηση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές.

5. Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Επαναφέρει τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (οικιστικών πυκνώσεων) για 30 χρόνια, που έχει απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Επιπλέον, με την διατήρηση αυθαίρετων και καταπατήσεων στα ρέματα αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο και καθιστά “απαραίτητα” τα έργα διευθέτησης των υδατορεμάτων.

6. Απλοποιούνται οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνονται μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. Δε διασφαλίζει την αποφυγή των παράνομων εκφορτώσεων αποβλήτων σε ρέματα και άλλους δημόσιους/ιδιωτικούς χώρους, που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει όλες τις περιαστικές  περιοχές σε απέραντες  χωματερές. Καταργεί τη άδεια μεταφοράς αποβλήτων, αντικαθιστώντας την από μια απλή εγγραφή σε ένα μητρώο. Δεν λαμβάνει μέτρα ελέγχου/κυρώσεων για παράνομη διάθεση λυμάτων σε ρέματα.

τετράκανθος θα λες και θα κλαις...