Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Στο Μπίνειο, Παρασκευή 10/12/21

 ΑΝΟΡΜΙΝ@ 

Φεμινιστική – Αντισεξιστική Ομάδα Μυτιλήνης


Την Παρασκευή 10/12/2021 στις 19:00 μ.μ  θα πραγματοποιηθεί στη κατάληψη στο Μπίνειο, εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: Σκέψεις πάνω στην σεξιστική βία και κινηματικές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Θα υπάρχει αγγλική μετάφραση.



Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Καταλάβατε;

 Πριν λίγα χρονάκια σε κάποια αντιφασιστική διαδήλωση μεταξύ άλλων είχε πεταχτεί και το παρακάτω τρικάκι. Αναφερόταν σε νεολαίους οι οποίοι το 17-18 είχαν επιδοθεί σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών, εθελοντών, μελών ΜΚΟ υπό τα άναρθρα ουρλιαχτά γνωστών μπατριωτών.



Στις 25 Νοεμβρίου 2021 εκδικάστηκε η υπόθεση των γεγονότων της 3ης Μαϊου 2018 κατά την επίσκεψη Τσίπρα. Εκείνη την ημέρα διάφοροι νεολαίοι τέτοιου τύπου επιτέθηκαν κατά πάντων υπερασπιζόμενοι την μπατρίδα. Αντιγράφουμε τί ακριβώς συνέβη στο δικαστήριο πριν λίγες μέρες, με τονισμό δικό μας όπου το θεωρούμε απαραίτητο.. Ουδέποτε οι αρχηγοί/αρχηγίσκοι ακροδεξιών/φασιστικών κινήσεων υπερασπίστηκαν τους "στρατιώτες" τους. Ουδέποτε. Και δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ στο μέλλον. Η ιστορία ξέρει να μιλάει...

Ποινές φυλάκισης πολλών μηνών επέβαλε σήμερα Πέμπτη αργά το απόγευμα το τριμελές πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε βάρος τριών εκ των πέντε κατηγορουμένων για τα επεισόδια το βράδυ της 3ης Μαΐου 2018 στο λιμάνι της πόλης, στο περιθώριο του αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιείτο στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου.

Δυο εκ των κατηγορουμένων καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών ο καθένας κατά συγχώνευση (οι αρχικές ποινές ήταν 10 συν 10 μήνες) για τα αδικήματα της απόπειρας απρόκλητης σωματικής βλάβης κατά συρροή και της διατάραξης κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία. Ένας ακόμα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για διατάραξη κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία. Τέλος δυο εκ των κατηγορουμένων αθωώθηκαν για όλες τις κατηγορίες, ένας εξ αυτών κατά πλειοψηφία.

Και οι πέντε κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς και συγκεκριμένα των αυτοκινήτων της Αστυνομίας αφού κρίθηκε ότι δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα ενώ οι καταδικασθέντες μπορούν να υποβάλλουν και έφεση.

Ας σημειωθεί ότι τρεις από τους πέντε προσήλθαν στη δίκη χωρίς δικηγόρο. Όλοι, νέα παιδιά ηλικίας 19 έως 25 ετών κατά τα επεισόδια, ήταν μόνοι τους, χωρίς καμία ηθική υποστήριξη από συγγενικά τους έστω πρόσωπα, ενώ κατά τις καταθέσεις τους έπεσαν σε πολλές αντιφάσεις. Μάλιστα κάποιοι υπέδειξαν συγκατηγορούμενους τους ως δράστες επιθέσεων με πέτρες!

...

Τι είχε γίνει

Τα επεισόδια στο λιμάνι ξεκίνησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου και της πορείας που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της 3ης Μαΐου από την πλατεία Σαπφούς με πρόσκληση του συντονιστικού οργάνου των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την φημολογούμενη τότε κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αλλά και με αίτημα τον απεγκλωβισμό των 9.000 περίπου τότε προσφύγων και μεταναστών που διέμεναν σε δομές στη Μόρια και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στο φραγμό που είχε δημιουργηθεί με κλούβες των ΜΑΤ στην πλατεία μπροστά στο τελωνείο και άρχισαν να αποχωρούν. Τότε εμφανίστηκε ομάδα περίπου 80 ατόμων μεταξύ των οποίων και κάποιοι του ακροδεξιού χώρου, και επιτέθηκαν στις κλούβες προσπαθώντας να τις ανατρέψουν. Η ομάδα αυτών των ατόμων επιτέθηκε με κροτίδες και πέτρες εναντίον ανδρών της αστυνομίας και προέβη σε βανδαλισμούς, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό μέσα στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Τελικά, με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα, η ομάδα αυτή επέστρεψε στην πλατεία Σαπφούς και κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην άλλη άκρη της προκυμαίας.

Εκεί, όπως είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν να εισβάλουν στα τοπικά του γραφεία.

Ας σημειωθεί ότι εκείνη τη μέρα Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που κατέγραφαν τα γεγονότα αλλά και πολίτες δέχθηκαν επίθεση από την ομάδα νεαρών. Τους προπηλάκισαν, τους απείλησαν και τους χτύπησαν, ενώ προσπάθησαν να αποσπάσουν και να καταστρέψουν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Κάποιοι μάλιστα από τους δημοσιογράφους κρύφτηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών όπου και εγκλωβίστηκαν επί ώρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι νεαροί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων επικοινωνούσαν με σύστημα ομαδικής συζήτησης μέσω κινητής τηλεφωνίας ενώ ενήλικες ντόπιοι γνωστοί για τη δράση τους στον ακροδεξιό χώρο, τους προμήθευαν με πέτρες.

Καταλάβατε;

Τι συμβαίνει στην Ερεσσό;

 Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο γραμμένο από τον Στέλιο Κόβρα όπως δημοσιεύτηκε στο site "stonisi":


Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι με τους οποίους εναντιωνόμαστε στο χτίσιμο μεγάλου μέρους της παραλίας της Σκάλας Ερεσού από την ιδιώτη που το προσπαθεί. Ο ένας είναι από την σκοπιά του τι εστί νόμιμο και ο άλλος είναι κοινωνικός, αφορά δηλαδή την Ερεσό και το μέλλον αυτής. Για το νομικό κομμάτι θα πω δύο λόγια και μετά θα επικεντρωθώ στο δεύτερο.

Για το νομικό σκέλος του αγώνα
Η κυρία χτες σε συνέντευξη της δήλωσε ότι, όλα αυτά που επιχειρεί να χτίσει είναι νόμιμα. Αυτό που δεν είπε η κυρία είναι ότι ναι μεν το πρότζεκτ της βασίζεται στο ΦΕΚ36 του 2012 που είναι εν ισχύ, αλλά παρέλειψε να αναφέρει ότι αναμένουμε εκκρεμή απόφαση από το ΣΤΕ, στο οποίο είχε κάνει ένσταση ο Δήμος Λέσβου στην αρχή, και μετέπειτα συνέχισε στην ίδια γραμμή και ο δήμος Δυτικής Λέσβου.

Η απόφαση αυτή του ΣΤΕ είναι θεμελιώδες για την προστασία της παραλίας της κοινότητας μας, αλλά και για την ίδια την επένδυση της κυρίας, καθώς υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγήσει τελικώς σε επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού και παραλίας στο Αφεντέλι.

Που αυτό θα σημαίνει ότι θα συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό το κομμάτι που ορίζει ως οικόπεδο της. Το ΦΕΚ36 στο οποίο πατάει η κυρία περιλαμβάνει πάρα πολλές παρατυπίες όπως το γεγονός ότι και τις δύο αυτές γραμμές τις έχει κατεβάσει εκεί που είναι το καλοκαιρινό κυμματάκι κόντρα σε όλες τις νομικές διατάξεις που αναφέρουν ότι η κόκκινη γραμμή αιγιαλού ορίζεται εκεί όπου φτάνει το χειμέριο κύμα, δηλαδή το αλμυρό νερό.
Την κόκκινη γραμμή Αιγιαλού την ορίζει η φύση σύμφωνα με το νόμο. Αυτό που βλέπουμε στην φωτογραφία που επισυνάπτω είναι γραμμές από ανθρώπινο χέρι, και  όχι από επιστημονικές μετρήσεις του που φτάνει το χειμέριο κύμα.
Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα είναι και η γραμμή του παλαιού αιγιαλού που βγάζει όλο το κομμάτι εκτός, το μπλε κουτάκι στην φωτογραφία ακολουθώντας παράλογη πορεία σε σχέση με όλη την υπόλοιπη παραλία που αφορά το ΦΕΚ36. Παράδειγμα η 2η εικόνα που είναι τραβηγμένη από το σημείο στο οποίο ήταν να γίνουν οι τομές της αρχαιολογίας.


Δεύτερον υπάρχει και το ζήτημα που αναδείχθηκε από το δήμο Δυτικής Λέσβου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του οποίου, η κυρία έχει δηλώσει παραπάνω στρέμματα απ’ ότι πραγματικά κατέχει. Αναμένουμε λοιπόν, και με βάση αυτό, ο δήμος να οδηγήσει σε οριστική ανάκληση της προέγκρισης το συντομότερο.