Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Νερό (1: κάποια νέα...)



Πριν κάμποσο καιρό είχαμε αναφερθεί από δω αλλά και το χάρτινο κλάξον (δες παρακάτω "νερό 2") για το κόλπο της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης μέσω των ΣΔΙΤ (συμπράξει δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και των "θολών σημείων" των διαγωνισμών και αναθέσεων. Για όλον αυτό το μηχανισμό δηλαδή που πάει να φέρει εις πέρας τον διακαή πόθο των αφεντικών (εδώ και πολλά χρόνια) για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ίδιου του νερού. Αυτού που πίνουμε, πλενόμαστε, καθαρίζουμε, αυτού με το οποίο επιβιώνουμε. Στην επόμενη δημοσίευση ("νερό 2") μπορείτε να βρείτε ακόμα περισσότερα για το πώς όλο αυτό βρήκε εφαρμογή σε πολλά μέρη του κόσμου στο παρελθόν αλλά και πώς δημιουργήθηκαν κάμποσα κινήματα επαναδημοτικοποίησης. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, και που φαίνεται και στη φωτό πιο πάνω, είναι το επόμενο βήμα του σχεδίου, όπως το είχε "προφητεύσει" ο λαγός που ακούει στο όνομα Μπάμπης Παπαδημητρίου όταν πριν λίγα χρόνια από την τηλεόραση ενημέρωνε το πόπολο ότι "το νερό στην Ελλάδα είναι πολύ φτηνό".

Γράφει λοιπόν το δεξιό-νεοφιλελέ capital.gr :

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους της ΕΥΔΑΠ και όχι μόνο, ο αποκλεισμός της από το διαγωνισμό για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 291 εκατ ευρώ που αφορά στην υδροδότηση της Αθήνας. 

Ο διαγωνισμός με τίτλο "Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή και Αποκατάσταση των Παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής της πρωτεούσης μέσω ΣΔΙΤ", θα πραγματοποιηθεί τελικώς χωρίς τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ εφόσον δεν τροποποιήθηκε ο ιδρυτικός της νόμος. 

Και αυτό γιατί ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ έγινε πολύ πριν από την εφαρμογή Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ως εκ τούτου, δεν προβλέπει την δυνατότητα της Εταιρείας να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ εκτός της Περιφέρειας Αττικής, όπου δραστηριοποιείται.

Μάλιστα στην πρόσφατη τροπολογία που πέρασε το καλοκαίρι για την ανανέωση μέχρι το 2040 του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην οποία ανανέωθηκε και η σύμβασης για το ΕΥΣ αναφερόταν ότι: "με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της "Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ" και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. η συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής της Πρωτεύουσας για τρία έτη.

Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. θα ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία διαγωνιστική διαδικασία προτίθεται να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ".

Ωστόσο παρά τις υποσχέσεις και τις σχετικές ενέργειες της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ μέχρι και την προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 20/1/2022 για το έργο του ΕΥΣ, δεν υπήρξε καμμία ενέργεια για να ανοίξει ο δρόμος συμμετοχή της στο διαγωνισμό, για τον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι. 

Το πολύ ενδιαφέρον βρίσκεται στο σημείο όπου μιλάνε για την προθεσμία υποβολής φακέλου. Δείτε και στην επόμενη δημοσίευση του κλάξον. Αυτό που συμβαίνει και "ανοίγει τον δρόμο" είναι πως η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ περίμενε από πριν από το καλοκαίρι μια νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει να συμμετάσχει και εκείνη στον διαγωνισμό για ένα έργο που επιτελούσε εδώ και δεκαετίες. Όμως το γκουβέρνο δεν προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας υπέρ της ΕΥΔΑΠ και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι οπότε διασφαλίστηκε ο απαιτούμενος ανταγωνισμός. Ποιοί είναι οι τρεις ενδιαφερόμενοι που θα καρπωθούν την περιουσία μας και αργότερα θα συνεργαστούν με διεθνείς κολοσσούς; Α, πολύ γνωστοί:

Ακτωρ Παραχωρήσεις-Ηλέκτωρ

Ιντρακάτ-Τέρνα

Μηχανική.

Τις διαφαινόμενες δυσάρεστες για την ΕΥΔΑΠ εξελίξεις είχαν καταγγείλει με ανακοίνωσή τους από τον περασμένο Νοέμβριο οι μηχανικοί της εταιρείας, που μέσω του συλλόγου τους τόνιζαν ότι θα ζημιωθούν η εταιρεία και οι καταναλωτές ώστε να πληρωθεί ο ιδιώτης της ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και εν όψει της ΣΔΙΤ και της συμμετοχής της σε αυτήν, η ΕΥΔΑΠ είχε συμφωνήσει να πληρώσει 157 εκατομμύρια ευρώ για το αδιύλιστο νερό που είχε πάρει μέσω του ΕΥΣ στο διάστημα 2013-2020.

Και μια ακόμα σημείωση περί της εταιρείας "Μηχανική". Αυτή ανήκει στον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου ο οποίος δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του 90, τα "έσπασε" με διάφορους άλλους καρχαρίες, κατηγόρησε περί νταβατζήδων κι άλλα τέτοια όμορφα, πέρασε άσχημα και τελικά φαίνεται να τα καταφέρνει τώρα με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Δες εδώ αλλά και εδώ.

Γράφει η συριζέικη εφσύν: Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 για να περάσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου στη β' φάση. Η δημοσίευση των τριών ενδιαφερόμενων επενδυτών συνοδεύτηκε από σχόλια έκπληξης για την επανεμφάνιση της εταιρείας «Μηχανική» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και επισημάνσεις ότι έχει πολλά χρόνια να διεκδικήσει δημόσιο έργο με αποτέλεσμα να χάσει το τεχνικό πτυχίο που της επιτρέπει να αναλαμβάνει τέτοιου ύψους ευθύνες. Πάντως, η τελευταία ιδιαίτερα ηχηρή εμφάνιση του κ. Εμφιετζόγλου ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν συγκρούστηκε δημόσια με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή ο οποίος εποπτεύει την ΕΥΔΑΠ. Αφορμή ήταν τότε οι χειρισμοί Καραμανλή στα έργα της οδού Πάτρας-Πύργου, για τα οποία ο πρόεδρος της «Μηχανικής» τού επιτέθηκε με βαρύτατες εκφράσεις κατηγορώντας τον ότι διαπραγματεύεται με νταβατζήδες.

Τέλος πάντων, ανάμεσα στους υπόλοιπους καρχαρίες εμφανίζεται κι αυτός, ο πρόεδρος του νέου πολιτικού σχηματισμού στα δεξιά της ΝΔ, με το όνομα "Πανελλήνια ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ". 

Ε ναι ρε! Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πατριωτισμός. 

Πάμε παρακάτω, δηλαδή λίγο πιο πίσω, μπας και δούμε τι θα γίνει μετά. 

Νερό (2)

Σ' αυτή τη νεοφιλελεύθερη λοιπόν πραγματικότητα, όπου τ' αφεντικά (κάθε είδους) κι οι πολυεθνικές (κάθε είδους) μαζί με τα φερέφωνά τους και το κόμμα τους που λέγεται κράτος μας πιπιλάνε το μυαλό με το "αόρατο χέρι της αγοράς", τον "υγιή καπιταλιστικό ανταγωνισμό", "την αυτορρύθμιση", τα πάντα λεηλατούνται! 

Μια ματιά στα μέρη μας, στους λογαριασμούς "μπαλόνια" της Γέρας, στο διαχρονικό χάος της ΔΕΥΑΛ, στην πολύ πρόσφατη ανακοίνωση για "διακανονισμούς λογαριασμών σε 50 δόσεις", μας δείχνει κάτι: Μας δείχνει τη μέρα όπου διάφοροι μεγαλόσχημοι θα "βάλουν τάξη" φέρνοντας κι εδώ την αγία "ιδιωτική πρωτοβουλία".

Σε σχέση με τους μηχανισμούς που δημιουργούν το πολυπλόκαμο των αναθέσεων και των ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), καθώς και κάποια παραδείγματα από το παρελθόν στην Ελλάδα κάντε τον κόπο και διαβάστε παρακάτω:


Για κάποια άλλα από την παγκόσμια εμπειρία αλλά και σε σχέση με ζητήματα της ΔΕΥΑΛ στο παρελθόν διαβάστε αυτό:





Νερό (3)

 Στις 4 Αυγούστου της χρονιάς που πέρασε η κινηματογραφική ομάδα provolone παρουσίασε στο Μπίνειο το παρακάτω ντοκιμαντέρ σε σχέση με την "προϊστορία" των αγώνων και των δεδομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα.





















Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022