Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Λάβαμε

 Στις 7 του περασμένου Απριλίου αναδημοσιεύσαμε τη συνέντευξη του παθολόγου Δημήτρη Ν. όπως αυτή παρουσιάστηκε στο blogspot prolet connect. Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε τη 2η ανταπόκριση-συνέντευξη όπως  ανέβηκε στο prolet connect στις 11 Νοεμβρίου.



Selfie? Όχι. Coughing

 

Αχ αυτοί οι αλγόριθμοι! Αλγόριθμοι των διάφορων ιερομαντών/στατιστικολόγων/"γιατρών" με τερατώδεις προβλέψεις που έπεσαν έξω σε διάφορες "πανδημικές περιστάσεις" όπως με τον H1N1 πριν κάτι χρονάκια (παρεμπιπτόντως τα εμβόλια του Αβραμόπουλου τα θυμόμαστε); Με τον παρακάτω αλγόριθμο όμως, ενθουσιαστήκαμε (αντιγράφουμε από τη σελίδα news247.gr):

Ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν ένα αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος κάνει ακριβή διάγνωση του κορονοϊού στους ανθρώπους, απλώς ακούγοντας και αναλύοντας τον ήχο του βήχα τους.

Η ευαισθησία (sensitivity) του «έξυπνου» συστήματος -δηλαδή η ικανότητα του να ανιχνεύει τους αληθώς θετικούς- φθάνει το 98,5% μεταξύ όσων έχουν ήδη βγει θετικοί σε τεστ για κορονοϊό SARS-CoV-2 και το 100% για όσους δεν έχουν άλλα συμπτώματα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής «ΙΕΕΕ Journal of Engineering in Medicine and Biology», θα χρειασθούν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να ενσωματώσουν τον αλγόριθμο σε κάποια ηλεκτρονική εφαρμογή (app). Όπως είπαν, ο ήχος του βήχα ενός κατά τα άλλα ασυμπτωματικού ασθενούς με Covid-19 έχει κάποια διαφορά, που όμως δεν είναι αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί.

«Ο τρόπος που παράγεις ήχους, αλλάζει όταν έχεις Covid, ακόμη και αν είσαι ασυμπτωματικός. Ο αλγόριθμος θα μπορούσε πρακτικά να εφαρμοστεί για τον καθημερινό έλεγχο φοιτητών, εργαζομένων και του κοινού ή ακόμη σε ολόκληρες ομάδες, ώστε γρήγορα να εντοπίζονται οι συρροές κρουσμάτων», ανέφερε ο ερευνητής Μπράιαν Σουμπινάρα, σύμφωνα με το BBC.

Ο αλγόριθμος του ΜΙΤ «εκπαιδεύτηκε» με τη βοήθεια περίπου 70.000 ηχητικών δειγμάτων που περιείχαν βήχα, εκ των οποίων τα 2.500 προέρχονταν από ανθρώπους με επιβεβαιωμένη Covid-19. Η ειδικότητα (specificity) του αλγόριθμου -δηλαδή η ικανότητα του να ανιχνεύει τους αληθώς αρνητικούς (υγιείς)- φθάνει το 94,2% στην περίπτωση όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί με τεστ και το 83,2% μεταξύ των ασυμπτωματικών.

Και άλλοι ερευνητικοί φορείς, όπως τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Κάρνεγκι Μέλον και η εταιρεία Novoic, εργάζονται πάνω σε παρόμοια «έξυπνα» διαγνωστικά συστήματα.

Πεδίο δόξης λαμπρό για τους διάφορους ερευνητικούς φορείς και τις εταιρείες που θα διαγκωνιστούν για το καλύτερο app που ως μάννα εξ ουρανού θα επιβεβαιώνει στους χρήστες  αν "είναι καλά". Ε, μεταξύ scrolling και selfie ρίξε κι ένα βήξιμο στο ψηφιακό στηθοσκόπιο. Να μας συγχωρέσουν όσοι σπεύσουν να μας κατηγορήσουν ως "εχθρούς της επιστήμης" ή τίποτα περίεργους σύγχρονους Λουδήτες  αλλά εξακολουθούμε να μην εμπιστευόμαστε και πολύ τα αφεντικά και τα think tank τους και τη χρήση των data. Επιπλέον, μας αρέσουν πολύ και τα καλαμπούρια. Κουσούρια είν' αυτά, τι να κάνεις;

Φανταζόμαστε πάντως ήδη τα αντι-γκούχουγκούχου συνθήματα του άμεσου μέλλοντος...

Κουνουπιέρες; Όχι. Φούσκες!

Στην ενημέρωση των 18:00 στις 13 Νοεμβρίου η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας  Παπαευαγγέλου χρησιμοποίησε το εξής σχήμα για να δικαιολογήσει τα όλο και αυστηρότερα μέτρα που παίρνονται: "Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από τον ιό, να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις σήμερα κιόλας, να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσους συναντάμε είναι δυνητικά φορείς του ιού." Και φυσικά αναφέρθηκε στη θεωρία της "φούσκας", το κλειστό σύστημα επαφών συγκεκριμένων ανθρώπων, μακρυά από τους άλλους ώστε να προστατευθούμε από τον κορωνοντουβρουτζά. Γιατί όχι και ατομικές φούσκες. Έτσι, καθείς και καθεμιά κατά μόνας διότι η παλιοκενωνία  είναι γεμάτη αρρώστους (είπαμε: είμαστε όλοι άρρωστοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου κατά το "όλοι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου").

Κι επειδή ο καπιταλισμός (όπως και η δημοκρατία άλλωστε) δεν έχει αδιέξοδα φροντίζει να δώσει  λύσεις στα προβλήματα που ο ίδιος δημιουργεί κερδίζοντας με πλαστές ανάγκες και επιθυμίες κι όλα αυτά που γνωρίζουμε. Η "ανάγκη" λοιπόν για social distancing και φούσκες δεν θα μπορούσε να  μείνει ανεκμετάλλευτη από τη μερίδα των αφεντικών εκείνων που στις νέες συνθήκες, στην αλλαγή παραδείγματος, στη "νέα κανονικότητα" σπεύδουν να "κατακτήσουν το μέλλον" που φέρνει η δημιουργική καταστροφή.

Φερ' ειπείν:


Τι βλέπουμε στην εικόνα;  Αυτό είναι από τα πλέον ευπώλητα προϊόντα  της Amazon αυτή τη στιγμή και κάνει θραύση σε καφετέριες, εστιατόρια, σπίτια και αυλές ως trendy και στυλάτη απάντηση στην απαίτηση για ασφάλεια και social distancing. Οι outdoor Bubble tents (σκηνές φούσκες - φυσικά!) ξεκινούν από 435 δολλάρια (370,94 ευρά) και γίνονται ανάρπαστες. Κι όπως αναφέρεται στο ανάλογο διαφημιστικό (δες φωτό παράκατω), η μικρότερη σε μέγεθος σκηνή της σειράς βοηθάει μέρη όπως  εστιατόρια και μπαρ  να διευκολύνουν τους πελάτες να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις.         


Εντάξει, το κλάξον δεν ανακάλυψε και τίποτα σπουδαίο. Πλαστές ανάγκες, κατανάλωση, κέρδος και πάνω απ' όλα η υγεία (βεβαίως βεβαίως). 

Φανταζόμαστε ήδη πάντως τα αντι-φουσκικά συνθήματα του άμεσου μέλλοντος.