Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

sidet buyuleyijidir sidet umutur umut suz ve sesiz bir sesiz bir dunada

1. Η τούρκικη hard core μπάντα Radical Noice στο demo που έβγαλε το 1993. Αυτή η μπάντα υπάρχει ακόμα. Ψάξτε την.


2. Οι Grup Yorum:


3.Ωχρά Σπειροχαίτη, κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας...:



4. Η διεθνής στην Τουρκία το 2010. Διαβάστε τα σχόλια στο utube και κάντε αναγωγές...






Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ζώσα ιστορία (3)

Επειδή τα πράγματα γίνονται βαριά σ' αυτή τη χώρα, επειδή πολλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες φάγαμε στη μάπα, ας πάμε λίγο πίσω για να σκεφτούμε, να πράξουμε, να μην ξανακάνουμε λάθη αναπαράγοντας κούφιες έννοιες. Να μιλάμε όχι για να ακούμε τις φωνές μας, να μιλάμε σαν άνθρωποι.

Με το συμπάθειο Μυτιλινιοί/ες....



Τρίτη 19 Μαΐου 2020

ζώσα ιστορία (2)

Πριν τέσσερα χρόνια παρουσιάστηκε στην κατάληψη του Μπινείου στην Μυτιλήνη ένα ντοκιμαντέρ που αφορούσε τον τυραννοκτόνο Τσαφέντα. Η παρουσίαση έγινε από το κλάξον. Απόψε ξαναγίνεται.


ζώσα ιστορία (1)

Ο καθυστερημένος ελληνικός καπιταλισμός (εντάσεως εργασίας), τα πολλά κοινά βιώματα που θα δουν μεγαλύτερες ηλικίες, τα ίδια που ρωτάνε οι νεαρότεροι άνθρωποι στην ίδια χώρα. Η δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Με το μυαλό καθαρό.

Τροφή για σκέψη από το μακρινό 1996.


Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Απλή,ξεκάθαρη αλαζονεία


Έχουμε από νωρίς ξεκαθαρίσει τη θέση μας. Η ιστορία του κορονοντουβρουτζά έχει θύματα. Αληθινά θύματα για διάφορους λόγους και λόγω διάφορων πολιτικών επιλογών. Έχουμε επίσης σχετικά νωρίς επισημάνει ότι το διακύβευμα βρισκόταν στη στιγμή που θα "λυθούν τα λουριά" και μετά την εβδομαδιαία νεκρολογία θα έρθει εμφατικά η 'νέα κανονικότητα" να παίξει με τα νεύρα και τις αντοχές του κοινωνικού σώματος. Αυτού του εμποτισμένου με ψέματα σώματος που έχει συνηθίσει και αναπαράγει συνεχείς αντιστροφές με κύριες, τις γλωσσικές.

Το γεγονός ότι άνθρωποι θα εκπλήσσονται όλο και περισσότερο ακούγοντας/βλέποντας πράγματα που θεωρούσαν δεδομένα αλλά αποκτούν πια άλλες χροιές και νοήματα (κυρίως από νεαρότερο κόσμο) θα επιτείνει συνολικότερη κοινωνική καχυποψία κι ελεύθερο πεδίο στα αφεντικά να κάνουν ανενδοίαστα αυτό που κάτι χαζοί, παλιά προειδοποιούσαν: "Η αλήθεια ως στιγμή του ψεύδους". Κάπως έτσι, ανθρωπιστής/αλληλέγγυος σημαίνει αυτόματα ΜΚΟ, φασίστας κι αντιφασίστας ταυτίζονται ως "οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος", "οι κομμουνιστές είναι κόκκινοι ναζί" κα πάει λέγοντας. Το έδαφος είναι στρωμένο. Η οκνηρία των κινημάτων άφησε πολύ χώρο σχετικοποιώντας τα πάντα (διότι ήταν βολικό). Θα δούμε πολλά ακόμα και θα αναρωτιόμαστε: "Μα είναι δυνατόν;". Ναι, είναι. 

Όταν νεολαίοι ανά την ελληνική επικράτεια ξυλοφορτώνονται από τα ΜΑΤ επειδή μαζεύονται σε πλατείες ενώ οι τα "υψηλά στελέχη" και τα πλούσια τζάκια κάνουν το ίδιο λέγοντας μετά "ουπς", "κάναμε λάθος" και όλα πάνε καλά μετά αρκεί το πόπολο να υποταχθεί, ένα πράγμα συμβαίνει: Οι άρχοντες απλά και συνοπτικά μας φωνάζουν ορθά κοφτά: "Θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε και σε περίπτωση που τολμήσετε να μιλήσετε θα σας τσακίσουμε και θα λέτε και συγνώμη".

Όταν κρατικά στελέχη στην ψωροκώσταινα λένε πως τα αφεντικά θα μείνουν ασύδοτα κι οι εργαζόμενοι/ες είναι στο έλεος της φτώχειας και της ανεργίας επειδή εδώ έχουμε καπιταλισμό, ένα πράγμα συμβαίνει: Οι άρχοντες απλά και συνοπτικά μας φωνάζουν ορθά κοφτά: "Θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε και σε περίπτωση που τολμήσετε να μιλήσετε θα σας τσακίσουμε και θα λέτε και συγνώμη".

Όταν μοιράζονται λεφτάκια δεξιά κι αριστερά (και πού να δεις πόσοι ξενοφοβικοί κονομάνε στη Μόρια!) ενώ παράλληλα φωνασκούν την 21η Απριλίου πως οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες (που σχεδόν πάντα συμπεριλαμβάνουν και το πολιτιστικό στοιχείο) αποτελούν μίζερες εικόνες, ένα πράγμα συμβαίνει: Οι άρχοντες απλά και συνοπτικά μας φωνάζουν ορθά κοφτά: "Θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε και σε περίπτωση που τολμήσετε να μιλήσετε θα σας τσακίσουμε και θα λέτε και συγνώμη".


Η ιστορική συνθήκη στην οποία ζούμε αποτελεί τη συνέχεια δεκαετιών πλύσης εγκεφάλου: Η πραγματικότητα κι οι αληθινές ανάγκες της κοινωνίας αντικαθίστανται από την ψευδή αλήθεια των δελτίων ειδήσεων και των ιστοσελίδων. Σε τέτοιο βαθμό που οι "από πάνω" δεν χρειάζονται πια ούτε καν προσχήματα. Το επαναλαμβάνουμε: μας φτύνουν στη μούρη και μας λένε πως αν αντιδράσουμε σε ο,τιδήποτε είμαστε απλά κόκκινοι φασίστες.

Σε πείσμα όμως των καιρών, υπάρχουν αντανακλαστικά. Υπάρχουν. Από εκεί που δεν το περιμένεις. Χρειαζόμαστε μάτια ανοιχτά!

Κάτι ενδεικτικό



Με μάτια ανοιχτά και επιμονή στο να μη γίνουμε δίποδοι κάδοι ανακύκλωσης σκουπιδιών. Αναδημοσιεύουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον από τη σελίδα sarajevomag.gr:

Παρασκευή 15 Μάη. Τί είναι αυτό που χωρίζει – στον “πόλεμο κατά του αόρατου εχθρού” – τα δυτικά (ευρωπαϊκά και τις ηπα) κράτη από ασιατικά; Στις ηπα αναφέρονται ήδη 80.787 νεκροί, στην αγγλία 31.855, στην ιταλία 30.560, στην ισπανία 26.621 και στην γαλλία 26.380… Κι στην άλλη μεριά του κόσμου: στην κίνα αναφέρονται 4.633, στην ιαπωνία 624, στη νότια κορέα 256, στη σιγκαπούρη 20… Φταίνε οι διαφορές πληθυσμού; Όχι. H ιαπωνία έχει πληθυσμό όσο η γαλλία και η αγγλία μαζί… Απ’ την μια μεριά (Παρίσι και Λονδίνο μαζί…) σχεδόν 60.000 νεκροί, απ’ την άλλη (Τόκιο) 624… Εκατονταπλάσιοι… H ισπανία έχει κατά 5 μύρια μικρότερο πληθυσμό απ’ τη νότια κορέα και πενταπλάσια έκταση (που σημαίνει ότι η πυκνότητα πληθυσμού στη νότια κορέα είναι κατά μέσο όρο 5πλάσια απ’ της ισπανίας – επειδή ο συγχρωτισμός και η μεταδοτικότητα παίζουν ρόλο…)· κι ωστόσο η Μαδρίτη αναφέρει 26.621 νεκρούς έναντι 256 της Σεούλ… Εκατονταπλάσιοι…

Υπάρχει μήπως κάποια “διαφορά φάσης” λόγω κλίματος; Μα όλα είναι κράτη του βόρειου ημισφαιρίου!..

Μήπως υπάρχει αξιόλογο πλεονέκτημα ηλικιακής διαστρωμάτωσης στην ασία σε σχέση με τον δυτικό κόσμο; Οι παρακάτω πίνακες δείχνουν ότι στις ηλικίες πάνω από 60 (εκείνες που αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρων πνευμονικών επιπλοκών) τα μεγέθη είναι αυτή τη στιγμή το ίδιο επιβαρυντικά στην ιαπωνία όσο και στην ιταλία…



Υπάρχει μήπως διαφορά timing στο «ξέσπασμα της επιδημίας»; Μήπως, δηλαδή, στην ασία ο κακός covid-19 άργησε να πάει, οπότε είναι ακόμα «πίσω»; Στη νότια κορέα το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στις 20 Γενάρη, έντεκα μέρες πριν το πρώτο κρούσμα στην ισπανία, που καταγράφτηκε στις 31 Γενάρη… Στην ιαπωνία καταγράφτηκε στις 16 Γενάρη, σχεδόν 1,5 μήνα πριν την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην αγγλία (28 Φλεβάρη).

Λοιπόν; Αυτές οι τεράστιες διαφορές σας φαίνονται “λογικές”; Ή, για να το πούμε αλλιώς: πώς σας φαίνεται ότι διάφορα ασιατικά κράτη δεν πουλάνε το τρομοθέαμα του μαζικού κορονοθανάτου; Πώς σας φαίνεται ότι (μιλώντας για τον αναπτυγμένο βορρά) το τρομοθέαμα του covid-19 είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό της δύσης; Πώς σας φαίνεται ότι ζούμε εδώ και μερικούς μήνες σ’ έναν εφιάλτη που είναι ιστορικά και γεωγραφικά τόσο προσδιορισμένος;

Yπάρχει μια σχεδόν απόλυτη σιωπή στη δυτική δημαγωγία γι’ αυτήν την ανεξήγητη από πρώτη και δεύτερη ματιά τεράστια διαφορά στους αναφερόμενους (το τονίζουμε: στους αναφερόμενους) θανάτους σ’ αυτές τις δυο μεριές του κόσμου. Πολιτικές βιτρίνες και δημαγωγοί στη δύση εύκολα θα κατηγορούσαν το κινεζικό καθεστώς ότι “κρύβει πτώματα” – χωρίς φυσικά να έχουν οποιαδήποτε απόδειξη… Αλλά δεν τολμούν να κάνουν το ίδιο κατά του ιαπωνικού ή του νοτιοκορεάτικου καθεστώτος… Απλά σιωπή…

Απ’ την άλλη μεριά είναι πλέον όχι απλά γνωστό αλλά θεωρείται σχεδόν “φυσιολογικό” ότι αν όχι όλα σίγουρα τα περισσότερα δυτικά κράτη “φουσκώνουν” τους αριθμούς συνυπολογίζοντας στα “θύματα του covid-19” οποιονδήποτε – κατά βούληση… Επιπλέον συμβαίνουν άγνωστης έκτασης ιατρικά λάθη, όχι μόνο με τα φάρμακα μέχρι κάποιο χρονικό σημείο σίγουρα, αλλά και σε σχέση με την τεχνητή αναπνοή: φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι λάθος αγωγή και, τελικά, σκοτώνει… Ενώ για δύο τουλάχιστον κράτη (ηπα και αγγλία) έχουν διατυπωθεί υπαινιγμοί ότι το «φούσκωμα των θυμάτων» σχετίζεται με την χρηματοδότηση των νοσοκομείων – σ’ αυτή τη φάση.

Θα νόμιζε κάποιος που θα ερχόταν τώρα απ’ τον Δ του Κενταύρου ότι δεν πρόκειται για μία, κοινή επιδημία αλλά για δύο εντελώς διαφορετικές. Κι όμως: ο ένοχος, ο «αόρατος εχθρός», είναι ακριβώς ο ίδιος!

Θα ακούγαμε οποιαδήποτε λογική εξήγηση γι’ αυτήν την τεράστια διαφορά – αν έχετε κάποια… Εν τω μεταξύ δείτε μια μακροσκοπική σύμπτωση. Ενώ εδώ και λίγα χρόνια διάφοροι δυτικοί «ειδικοί» μοιρολογούν ότι το κέντρο του καπιταλιστικού πλανήτη πάει στην Ασία, πίσω του – στην μετακόμισή του – αφήνει μερικές χιλιάδες «περίεργους» νεκρούς. Τί πάει να πει «το κέντρο πάει στην Ασία;». Πάει να πει ότι ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σαφώς πιο πίσω στην τεχνολογική καπιταλιστική αναδιάρθρωση… Ή, αν το θέλετε διαφορετικά, ο ασιατικός κόσμος είναι πιο μπροστά στην 4η βιομηχανική επανάσταση… That’s why the center…

Σας περνάει απ’ το μυαλό ότι αυτή η (δυτική) τεχνολογική καθυστέρηση, που είναι τόσο πολιτική και γεωπολιτική όσο δεν πάει, θα χρειαζόταν μια ορισμένη νεκροπολιτική για να αναδιαρθρώσει το (δυτικό) κοινωνικό εργοστάσιο (τόσο σαν καθημερινές σχέσεις και πρακτικές όσο και σαν εργασιακή οργάνωση) και να κερδίσει έτσι ένα τουλάχιστον μέρος απ’ το χαμένο έδαφος; Σκεφτήκατε τέτοιο πράγμα;

Όχι, όχι, μην γίνουμε «συνωμοσιολόγοι»!!!.. Για καθαρή σύμπτωση πρόκειται: στη δύση πεθαίνουν 100 φορές περισσότεροι, αλλά όχι απο μελαγχολία για την “μετατόπιση του καπιταλιστικού κέντρου του πλανήτη”…