Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Από το σπίτι θα βγαίνεις μόνο για δουλειά και ψώνια. Γκέγκε;


 Σε περίπτωση που αγωνιάτε μέσα στην κλεισούρα ή στην ουρά του super market αν τα πάνε καλά οι "μεγάλοι", το οικονομικό site newmoney σας έχει καλά νέα με ένα εκπληκτικό top ten για να μην αγχώνεστε. Τα top ten άλλωστε είναι γνωστά αγχολυτικά. Εντάξει οι εργαζόμενοι/ες στα παλάτια των "βασιλιάδων του ρευστού" δεν περνάνε και πολύ καλά, αλλά τί να κάνεις;

Παραθέτουμε, χωρίς σχόλια:

Είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της Covid-19 εποχής αφού με τα απανωτά lockdowns έχουν καταφέρει να μαζέψουν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας σε μία κατά τα άλλα τραυματισμένη αγορά. Οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του οργανωμένου λιανεμπορίου είδαν τα ταμεία τους να γεμίζουν περίπου με 1 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, συγκεντρώνοντας συνολικά περίπου 12 δισ. ευρώ το 2020. Μία ανοδική τάση μάλιστα που συνεχίζεται ως και σήμερα, λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος απ’ την επιβολή του πρώτου lockdown στο λιανεμπόριο (σσ 16/3/2020).

Ωστόσο δεν τα κατάφεραν όλοι το ίδιο με αποτέλεσμα σε έναν κλάδο που ήδη έχει περάσει μία σημαντική φάση συγκέντρωσης να μεγαλώνουν οι διαφορές μεταξύ των «παικτών».

Τον πρώτο λόγο έχει η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της χώρας, Σκλαβενίτης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε εταιρικό επίπεδο οι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης υπό την καθοδήγηση του Γεράσιμου και της Μαρίας Σκλαβενίτη κατέγραψε το 2020 αύξηση πωλήσεων 19,5%, υπερβαίνοντας τα 3,1 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου, που περιλαμβάνει τη δραστηριότητα στην Κύπρο, των χονδρικών πωλήσεων μέσω της The Mart, και των σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης όπου κατέχει το 60%, η αύξηση ήταν 15%, φθάνοντας τα 3,8 δισ. ευρώ. Τα «κλειδιά» γι’ αυτή την επίδοση ήταν κυρίως τα υπερ-μάρκετ της αλυσίδας, μιας και ο κόσμος στράφηκε περισσότερο εκεί. Σημαντική όμως ήταν και η αποτελεσματική διείσδυση της Σκλαβενίτης στις τοπικές αγορές των επαρχιακών πόλεων.

Για τον δεύτερο τη τάξει παίκτη της αγοράς, ΑΒ Βασιλόπουλο, το ποσοστό ανάπτυξης των πωλήσεων φέρεται να ανήλθε σε λίγο πάνω από 4%. Κάτι που σημαίνει πως η αλυσίδα υπό τον κ. Βασίλη Σταύρου κατάφερε να έχει κύκλο εργασιών λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ. Σημειωτέον πως η ΑΒ ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στη κατακόρυφη αύξηση των online αγορών με δεδομένο ότι αποτελεί την πρώτη αλυσίδα που άρχισε να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο κανάλι πώλησης προ 15 ετών και οπότε είχε το προβάδισμα.

Σημαντικά βελτιωμένη εμφανίζεται και η εικόνα για την Lidl Ελλάς, τουλάχιστον σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιάκωβου Ανδρεανίδη. Και τούτο διότι ο τρίτος παίκτης της αγορά δεν δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις λόγω εταιρικής σύστασης. Ο κ. Ανδρεανίδης είχε υπονοήσει πως η λήξη της χρήσης 2020/2021 στο τέλος Φεβρουαρίου θα έβρισκε τη Lidl Ελλάς σε «απόσταση αναπνοής» απ’ τον δεύτερο της αγοράς. Εξάλλου ήδη στη χρήση που προηγήθηκε, 2019/2020, η αύξηση των πωλήσεων είχε «τρέξει» με ρυθμό +8, 8%.

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Μetro της οικογένειας Παντελιάδη, οι πωλήσεις για την περασμένη χρονιά έφτασαν τα 1,33 δισ. ευρώ με ποσοστό ανάπτυξης που ανήλθε στο +5,5% σε σχέση με το 2019.

Η Μασούτης υπό τον κ. Γιάννη Μασούτη κινήθηκε στα επίπεδα του +6,3% σε επίπεδο κύκλου εργασιών για το 2020. Έτσι οι πωλήσεις της επιχείρησης ανήλθαν στα 883 εκατ. ευρώ από 830 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, ενώ η κερδοφορία κατέγραψε ποσοστό ανάπτυξης 20%.

Οι κυρίαρχοι του «μεσαίου» χώρου

Σημαντικές όμως ήταν και οι επιδόσεις που επέτυχαν κάποιοι «μεσαίοι» του χώρου. Σημαντική αύξηση πωλήσεων, 13,7%, φέρεται να επέτυχε η Πέντε ΑΕ υπό την κα Νίκη Χειμωνίδη και τον κ. Παναγιώτη Πουρσανίδη, Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αντίστοιχα. Η εταιρεία πίσω απ’ την αλυσίδα Γαλαξίας κατάφερε με αυτό τον τρόπο να υπερβεί για για δεύτερη φορά στην ιστορία του τα 500 εκατ. ευρώ, κινούμενος συγκεκριμένα στα 511 εκατ. ευρώ

Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ακολούθησαν και οι πωλήσεις της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός στη χρονιά του Covid19. Η αλυσίδα υπό τη διοίκηση του κ. Άγγελου Κρητικού εμφανίζεται να έχει καταγράψει αύξηση πωλήσεων 11,5% φθάνοντας στα επίπεδα των 393 εκατ. ευρώ.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η αύξηση 14,5% που εμφανίζεται να έχει πετύχει η αλυσίδα Market In υπό την καθοδήγηση του κ. Θωμά Ράμμου. Ο κύκλος εργασιών φέρεται να έχει κινηθεί στα επίπεδα των 365 εκατ. ευρώ.

Περίπου 19% εμφανίζεται να είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών του Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης. Η αλυσίδα SYN.KA, όπως είναι το brand της, υπό την προεδρία του κ. Απόστολου Αλεξάκη έφθασε να τζιράρει 225 εκατ. ευρώ περίπου.

Τέλος το Top-10 κλείνει η αλυσίδα Bazaar της οικογένειας Βερούκα, η οποία φέρεται να κατέγραψε αύξηση πωλήσεων περίπου 4% και φθάνοντας τα 190 εκατ. ευρώ.

Και τώρα συνεχίστε να κλείνεστε, να δουλεύετε, να καταναλώνετε. Η υγεία πάνω απ' όλα άλλωστε...

Με μια ψύχραιμη ματιά... RESPECT!

 Στο παρακάτω βίντεο από τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης βλέπουμε τα εξής ξεκάθαρα:

Ένστολος κρατάει δεμένο πισθάγκωνα κάποιον. Μία γυναίκα κάνει το αυτονόητο για κάθε νοήμονα άνθρωπο, δηλαδή υπερασπίζεται (άοπλη) τον "δεμένο πισθάγκωνα". Ρίχνει δύο φάπες στον πάνοπλο και ένα λάκτισμα. Σημείωση: Από τη γλώσσα του σώματος συμπεραίνουμε ότι την πνίγει το δίκιο και μια σχετική αφοβία, χαρακτηριστικό περιστάσεων στις οποίες σε πνίγει το δίκιο. Δεν νομίζετε;

Ακολουθεί το λιντσάρισμα της γυναίκας από άλλους εποχούμενους πάνοπλους, οι οποίοι προφανώς πάνε να σώσουν τον εν κινδύνω από τις φάπες και το λάκτισμα συνάδελφό τους. Ακούγεται γενικά ότι η συγκεκριμένη Άφοβη, δεχόταν επί τρεις-τέσσερις μέρες απειλές παντός είδους από αντράκια παλιάς-βεβαίως βεβαίως-κοπής. Εξαιρετικά πιθανό, δεν νομίζετε; Παρεμπιπτόντως, μαθαίνουμε ότι οι φοιτήτριες του ΑΠΘ αυτές τις μέρες ακούγανε διάφορα χυδαία από τους ένστολους άντρακλες που σταθμεύσανε στο πανεπιστήμιο. Αυτά τα χυδαία που ακούνε οι γυναίκες κάθε μέρα στο δρόμο, στη δουλειά, στην επιστροφή για το σπίτι μετά τη δουλειά, στο σπίτι, στο στο στο στο!

Το εξαιρετικό της υπόθεσης είναι πως αυτό το βίντεο το πλασάρουν οι πάνοπλοι ως απόδειξη ότι "εμείς δεν φταίγαμε", "αυτή το ξεκίνησε". 



Εν τω μεταξύ θυμηθήκαμε κάτι "σοκαριστικές" στιγμές, δεκαετίες πριν, αλλού, όπου εκπαιδευμένοι πάνοπλοι άντρες του καθήκοντος υπήρξαν "θύματα ύπουλων θηλυκών συμπεριφορών". Βιετνάμ, 1967:


Σημείωση: Οι "ατρόμητοι" εμφιλοχωρούν παντού και κοκορεύονται μέχρι τη στιγμή που θρυμματίζεται με πάταγο η εικόνα. Οι Άφοβες, απλά Είναι.



Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Όλο και καλύτερα

 




Επειδή τελευταία το ελληνικό κράτος δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα παιδιά (όπως όλοι/ες έχουμε δει), είπε να το προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, για τα παιδιά συλληφθέντων ή κρατουμένων. Με τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών; συγγενών; δημοτικών υπηρεσιών; ΟΧΙ ρε βλάκα. Με τη βοήθεια της ελληνικής αστυνομίας. Παραθέτουμε:

Για αυτεπάγγελτη αναζήτηση ανηλίκων τέκνων και ανάθεσή τους σε επίτροπο σε περίπτωση που κάποιος συλλαμβάνεται ή κρατείται μίλησε σήμερα η υφυπουργός για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η υφυπουργός «στις περιπτώσεις που υπάρχουν ανήλικα που ζουν χωρίς γονείς είτε γιατί έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ή τελούν υπό ποινή φυλάκισης» την μέριμνα θα έχει η ΕΛΑΣ, για να δει ποιος θα είναι υπεύθυνος για τα παιδιά.

«Έχουμε συνεννοηθεί αρχικά με την ΕΛ.ΑΣ., έτσι ώστε να υπάρχει πλέον η υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. και να μην είναι στην κρίση του κάθε αστυνομικού, να υπάρχει η θεσμική και οριζόντια υποχρέωση για κάθε σύλληψη, για κάθε προφυλάκιση και μετά για κάθε εκτέλεση ποινής. Η αστυνομία θα τραβά αυτόματα από τα μητρώα πολιτών τα στοιχεία και αν υπάρχει παιδί θα ορίζεται αντίστοιχα από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος, ποιος θα βοηθήσει το παιδί κατά τη διάρκεια της απουσίας του γονέα» είπε η Δ. Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός σημείωσε ότι για αυτή την πρωτοβουλία είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός, ο οποίος φέρεται να ανησύχησε τι γίνονται τα παιδιά αυτών που συλλαμβάνονται.

Σε περίπτωση που - λέμε τώρα - οι κρατούμενοι-συλληφθέντες γονείς είναι τίποτα "ανατρεπτικά στοιχεία", τα παιδιά θα περνάνε καμιά ειδική εκπαίδευση για να επιστρέφουν στην κοινωνία αμόλυντα; Όπως κάποτε, με κάτι παιδουπόλεις; Λέμε τώρα... 

Τι ζούμε αδέρφια;

Α! Παρεμπιπτόντως, ο δήμαρχος Κόνιτσας θέλει να επαναφέρει το άγαλμα της φρειδερίκης στην πόλη του. Αυτηνής, ντε, με τις παιδουπόλεις (δες εδώ και εδώ). Μια τέτοια παιδούπολη υπήρχε και στη Μυτιλήνη. Εκεί που τώρα στεγάζεται η Ακαδημία.

Υπερβάλουμε; Μπορεί. Κάνουμε την "τρίχα τριχιά"; Μπορεί. Θα ονειρεύονταν κάτι τέτοιο οι κυβερνώντες; Ε ναι. Προτείνουμε πάντως, από δω, από τη Μυτιλήνη στον δήμαρχο Κόνιτσας αντί για το άγαλμα να τοποθετήσει τεράστιο κάδρο με την αγαπημένη του βασίλισσα στα νιάτα της:



Εμπρησμός Μόριας. Η δικαιοσύνη μίλησε...

 Για τη χτεσινή απόφαση που στέλνει σε πενταετή κάθειρξη ανθρώπους χωρίς κανένα στοιχείο ουσιαστικά, παραπέμπουμε στα παρακάτω, όπως ακούστηκαν στην ερτ Αιγαίου:

Η δικηγόρος των δύο ανήλικων αιτούντων άσυλο, Αγγελίδου, κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης και, μεταξύ άλλων, δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι «στο δικαστήριο αναγνώστηκε η κατάθεση ενός ανθρώπου που υπολείπεται αξιοπιστίας γιατί ήταν αρχηγός της αντίπαλης εθνότητας των παιδιών, τους αναγνώρισε χωρίς να δώσει καμία συγκεκριμένη πληροφορία για τα άτομα αυτά. Όμως αυτή η διαδικασία(της ανάγνωσης κατάθεσης χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης του μάρτυρα) είναι ανεπίτρεπτη με βάση και τα άρθρα της Ελληνικής ποινικής δικονομίας και της ευρωπαϊκής σύμβασης και υπάρχουν πολλές αποφάσεις από το ΕΔΑ, που λένε ότι αυτό καταστρατηγεί το δικαίωμα του κατηγορούμενου σε μια νόμιμη ποινική διαδικασία που έχει προφορικότητα και αμεσότητα».

Αξιοσημείωτο είναι πως, παρά τις ενστάσεις που προέβαλαν οι συνήγοροι, η καταδικαστική απόφαση βασίστηκε σε ένα θολό βίντεο, ενώ το δικαστήριο έκανε επίσης δεκτή την γραπτή κατάθεση ενός Αφγανού της φυλής Παστούν, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως «ιδιαίτερα αξιόπιστο», παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω μάρτυρας όχι μόνο απουσίαζε, αλλά είναι άγνωστο το πού βρίσκεται.

Ο θεωρούμενος ως “μάρτυρας – κλειδί”, αμέσως μετά την κατάθεσή του για τους πέντε ομοεθνείς του, που ανήκουν στην αντίπαλη φυλή των Χαζάρα, αναγνωρίστηκε επισήμως ως πολιτικός πρόσφυγας και έκτοτε παραμένει άφαντος. Επισημαίνεται ότι στην κατάθεση αυτή στηρίχθηκε η σύλληψή τους, καθώς και η απαγγελία κατηγοριών, καθώς οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι προχώρησαν στις συλλήψεις αξιοποιώντας υλικό από βίντεο και μαρτυρικές καταθέσεις.

Ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων ανηλίκων συνελήφθη στο αεροδρόμιο την ώρα της αναχώρησής του από Μυτιλήνη και με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, με βάση ένα θολό βίντεο από την ημέρα του εμπρησμού, στο οποίο φαίνεται να απεικονίζεται. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το μόνο που φαίνεται στο συγκεκριμένο βίντεο είναι η πλάτη ενός νεαρού που συμμετέχει στα επεισόδια, ενώ σε κανένα σημείο δεν φαίνεται το πρόσωπό του, που, όπως υποστήριξαν οι συνήγοροί του, θα επέτρεπε την πέραν κάθε αμφιβολίας ταυτοποίηση.

Το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα των συνηγόρων καθώς και την ένσταση της υπεράσπισης όταν έκανε δεκτή τη μαρτυρία ενός αστυνομικού που ισχυρίζεται ότι αναγνώρισε στο βίντεο τον νεαρό από τα ρούχα που φορούσε τη συγκεκριμένη ημέρα και με τα οποία συνελήφθη στο αεροδρόμιο, ενώ είπε επίσης ότι ο σωματότυπος καθώς και το κούρεμα ταίριαζαν με την πλάτη του νεαρού στο βίντεο. Οι ενστάσεις της υπεράσπισης, που κατέθεσε πως τα συγκεκριμένα ρούχα παραγγέλνονται και μοιράζονται μαζικά στους πρόσφυγες, ενώ ο σωματότυπος και το συγκεκριμένο κούρεμα απαντώνται στο 90% των νεαρών Αφγανών προσφύγων, δεν εισακούστηκαν.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε μεταδώσει το ενημερωτικό μέσο “Στο Νησί”, η σύλληψη των κατηγορουμένων είχε γνωστοποιηθεί από τον ίδιο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται». Μάλιστα είχε συγχαρεί για την επιτυχία της σύλληψης, τα στελέχη της ΕΛΑΣ στη Λέσβο και συγκεκριμένα την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης. Ίσως η ανάγκη του Υπουργείου να αποδώσει κάπου την ευθύνη για τον εμπρησμό και να φανεί ότι απονέμει την δικαιοσύνη με την παραδειγματική τιμωρία των φερόμενων ως ενόχων να εξηγεί αυτό την απροθυμία του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων να κάνει δεκτές τις εύλογες ενστάσεις της υπεράσπισης, αλλά και την παράκαμψη των δημοκρατικών διαδικασιών κατά την ημέρα της δίκης.

Επιπλέον, και αν είστε νοήμονες άνθρωποι στους οποίους ο εμπρησμός "βρώμαγε" από την αρχή ρίξτε μια ματιά και σ' αυτό:



Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Science (3)

 Όπως κάθε Δευτέρα, κόμιξ του Πανάγου







Στη Μυτιλήνη

 Από την Ανόρμινα (φεμινιστική/αντισεξιστική ομάδα Μυτιλήνης)




και από την αντιφασιστική πρωτοβουλία Λέσβου