Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Για το όρος Ίντα

 Την Παρασκευή 16/7 πραγματοποιήθηκε στην κατάληψη του Μπινείου εκδήλωση που αφορούσε τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις του τουρκικού κράτους στο όρος Ίντα με τη διαδικτυακή συμμετοχή τούρκων ακτιβιστών. 

Οι επικίνδυνες μεθοδεύσεις του τουρκικού κράτους αφορούν άμεσα και την ποιότητα του νερού εδώ, στη Λέσβο. Το πώς, εξηγείται στο έντυπο που μοιράστηκε στην εκδήλωση. Εδώ, μπορείτε να κατεβάσετε την ελληνική εκδοχή και εδώ την αγγλική.

Αντιγράφουμε από την εισαγωγή:

"Παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, οιχώρες αυτές είναι στενά συνδεδεμένες με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η παροχή γλυκού νερού στη Λέσβο, που προέρχεται από την περιοχή του όρους Ίντα, ακριβώς απέναντι από το Αιγαίο στην Τουρκία. Αυτή ηπαροχή γλυκού νερού απειλείται σήμερα από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, ιδίως σε χρυσό. Η μέθοδος που επιλέχθηκε για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή ήταν μέσω της χρήσης κυανίου- μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό των ορυκτών από το έδαφος και είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης για οτιδήποτε ζωντανό. Το κυάνιο είναι επίσης μια εξαιρετικά διαλυτή χημική ουσία, μπορεί εύκολα να διαλυθεί στο νερό- ταυτόχρονα είναι μια εξαιρετικά σταθερή χημική ουσία, η οποία καθιστά τη διάλυσή του με φυσικά μέσα σχεδόν αδύνατη. Αυτά τα δύο σημαντικά στοιχεία των χημικών χαρακτηριστικών του το καθιστούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο υλικό για χρήση στο έδαφος."