Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Θυμάστε τις περσινές πυρκαγιές στην Εύβοια; Μια αναδημοσίευση επ΄ αυτού.

Από εδώ



Ας δούμε ένα ζήτημα που είναι γενικό στην ειδική του διάσταση για να καταλάβουμε πώς ο λαϊκός κόσμος συνθλίβεται μέσα στην ακρίβεια και τους εκβιασμούς των τιμών που οι καπιταλιστές καθορίζουν.

Αναφερόμαστε σε έναν ολόκληρο πληθυσμό που βίωσε μια καταστροφή, που εκτός από την ακρίβεια των τροφίμων, έχει να αντιμετωπίσει ως πρωταρχικό και το ζήτημα της στέγασης, υποδομών κλπ. Και λυγίζει από το βάρος των τιμών της  αγοράς των «μαντράδων» οικοδομικών υλικών και όχι μόνο. Ας σκεφτούμε λοιπόν τον πληθυσμό της βόρειας Εύβοιας, ο οποίος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές αντιμετώπισε και τις καταστροφικές πλημύρες.

Σπίτια, οικόπεδα, αποθήκες, μαντριά και οποιαδήποτε χτιστή κατασκευή που εμπεριέχει ξυλεία, τσιμέντα, σίδερα, κεραμίδια κλπ καταστράφηκαν. Η κυβέρνηση και οι διάφοροι Μπένοι έτρεξαν να δώσουν υποσχέσεις και με το σταγονόμετρο αποζημιώσεις για τις φωτιές, ενώ τα χρήματα που δόθηκαν είναι λειψά αν συγκριθούν μάλιστα με τις σημερινές τιμές των οικοδομικών υλικών. Ενώ οι πλημμυροπαθείς ακόμα να πληρωθούν τις υποσχόμενες αποζημιώσεις.

Οι φτωχοί άνθρωποι της βόρειας Εύβοιας που είναι με ένα φτυάρι στο χέρι από το καλοκαίρι του 2021 και προσπαθούν να φτιάξουν το βιός τους, επιδιορθώνοντας και σουλουπώνοντας ότι μπορούν, είναι όμηροι των τιμών. Ο κόσμος που περίμενε να φύγει ο βαρύς χειμώνας για να κάνει τις μεγαλύτερες εργασίες με τα λειψά λεφτά που πήρε (κάποιοι ξαναλέμε δεν έχουν πάρει χρήματα) από αποζημιώσεις έχει να αντιμετωπίσει έναν τεράστιο εκβιασμό. Οι περισσότεροι έμειναν με σπίτια αχούρια το χειμώνα. Τώρα που άνοιξε ο καιρός και ξεκίνησαν να παραγγέλνουν υλικά, να κλείνουν δουλειές με μαστόρους, να χτίζουν μάντρες και περιφράξεις. Ιδού το μενού: Αύξηση κατά 10,2% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι αύξησης 1,3% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021 παρουσίασε αύξηση 10,2%.

Οι κυριότερες μεταβολές των επιμέρους δεικτών τιμών κατηγοριών υλικών ήταν: ηλεκτρική ενέργεια 79,2%, πετρέλαιο κίνησης (diesel) 40,7%, σίδηρος οπλισμού 19,9%, αγωγοί χάλκινοι 18,3%, τούβλα 16,3%, σωλήνες χαλκού 12,0% ξυλεία οικοδομών 9,9%, σωλήνες πλαστικοί, συνθετικοί, ινοτσιμέντου 9,2% και θερμαντικά σώματα 8,9%, παρκέτα 8,9 %, πόρτες εσωτερικές 8,3 %, παράθυρα ξύλινα 8,3 %, ντουλάπες ξύλινες 7,8%, έτοιμο σκυρόδεμα 7,6%. εντοιχισμένα ντουλάπια 7,4%, κουφώματα αλουμινίου 7,3%, υαλοπίνακες ασφαλείας 6,7%, τσιμέντο 6,1%, πλαστικό, ακρυλικό, νερού 4,9%, μαρμαρόπλακες 4,9%.

Ας αναλογιστούμε την επίπτωση στο λαϊκό νοικοκυριό της βόρειας Εύβοιας που έχουν αυτές οι αυξήσεις, μαζί με τις τιμές στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα για τους αγρότες.

Οι υποσχέσεις για στήριξη, κρατική παρεμβατικότητα υπέρ του πόπολου και «ειδικής» πολιτικής για την βόρεια Εύβοια είναι μια τεράστια απάτη. Η ψαλίδα μεγαλώνει, οι ταξικές ανισότητες και οι αποκλεισμοί είναι το μέλλον για τη φτωχολογιά και τον αγροτικό κόσμο.

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες είναι που δεν θέλουν να χάνουν από όσα έβγαζαν, κυνηγούν τους τζίρους, τα κέρδη, το περιθώριο κέρδους από κάθε τι. Τα οικοδομικά υλικά είναι αυτά που χρειάζονται οι άνθρωποι στην Βόρεια Εύβοια. Οι «μαντράδες» δεν απορροφούν μέρος των μεταφορικών που ανεβάζουν τις τιμές (τα ρίχνουν στους εφοπλιστές). Το κοκτέιλ γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό για τις λαϊκές μάζες…

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Ποιοί είναι αυτοί που δεν σέβονται καν.

 


Μα βεβαίως το προκεχωρημένο φυλάκιο του δυτικού κόσμου.