Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Video: το ποινικό μητρώο της Pfizer


 

Υπάρχει περίπτωση οι φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν συμφέροντα, τα οποία υπερασπίζονται με κάθε τρόπο, παραβιάζοντας τους κανονισμούς του “υγιούς οικονομικού ανταγωνισμού”, της αμερόληπτης σχέσης τους με τον ιατρικό κλάδο, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης υγείας; Η φαρμακοβιομηχανία ως οργανικό κομμάτι της δυτικού τύπου κοινωνικής οργάνωσης, είναι μια ακόμα καπιταλιστική επιχείρηση ή ένας ανθρωπιστικός οργανισμός; Μήπως είναι ένας συνδυασμός των δύο και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα κέρδη και το ανθρωπιστικό της έργο;

Το ότι χρειάζεται να ξανα-ανακαλύψουμε τον ρόλο που παίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην διευθέτηση της υγείας (από τον ορισμό και την κρισιμότητα των ασθενειών, μέχρι την έγκριση και την προώθηση των ανάλογων φαρμάκων), μοιάζει τουλάχιστον αναχρονιστικό. Υποτίθεται ότι μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, με το αποδεδειγμένο ιστορικό του ποινικού μητρώου των φαρμακευτικών κατατεθειμένο σε δημόσια θέα, υπάρχει ήδη μια κατεκτημένη κοινωνική γνώση για το ποιόν τους. Η τεράστια λίστα με τις αθέμιτες προωθήσεις φαρμάκων, τις – εως και θανατηφόρες – παρενέργειές τους, τις δωροδοκίες γιατρών και τις εκβιασμένες χορηγήσεις αυτών των φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα έπρεπε τουλάχιστον να δημιουργήσει αμφιβολίες στον κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο, για την σωτηρία που θέλουν να μας πουλήσουν. Όμως, φαίνεται ότι στην εποχή του νέου ολοκληρωτισμού χρειάζεται να μιλήσουμε (και) για τα αυτονόητα.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αυτού του ρόλου, είναι η ιστορία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer. Ιδρυμένη το 1849 στην Νέα Υόρκη, έχει πλούσιο ποινικό μητρώο, μέρος του οποίου μπορείτε να δείτε στο παραπάνω βίντεο. Με αφορμή την έγκριση της αγγλικής κυβέρνησης στο εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας, για την covid-19, παρουσιάζονται κάποια από τα “κατορθώματά” της στο παρελθόν και διατυπώνεται το εύλογο και αυτονόητο ερώτημα: “Μπορούμε να τους εμπιστευτούμε;”

Όσον αφορά την συμβολή της εταιρείας, στην επι covid περίοδο, κάποια κεντρικά σημεία:

Τον Μάιο του 2020, η Pfizer άρχισε να δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές εμβολίου για τον κορονοϊό, και σχεδίασε να επεκτείνει τις δοκιμές σε ανθρώπους σε χιλιάδες εθελοντές ασθενείς έως τον Σεπτέμβριο του 2020. Συνεργάστηκε με τη BioNTech, μια γερμανική φαρμακευτική, και χορήγησε το δοκιμαστικό εμβόλιο BNT162, στους πρώτους ανθρώπους που συμμετείχαν στις ηπα, στις αρχές Μαΐου. Με βάση τα αποτελέσματα, η Pfizer είπε ότι “θα είναι σε θέση να παραδώσει εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Οκτώβριο” και αναμένει να παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις το 2021. (σημ: βλέπετε τί συμβαίνει τώρα, Φεβρουάριο 2021 με τις οικονομικές/πολιτικές διαμάχες μεταξύ κρατών φαρμακομαφιών και μπλοκ εξουδίας στην υφήλιο. Σ΄αυτό θα επανέλθουμε)...

Τον Ιούλιο του 2020, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι δύο από τα τέσσερα υποψήφια mRNA εμβόλια είχαν εγκριθεί από τον αμερικάνικο οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (fda). Να υπενθυμίσουμε για τον συγκεκριμένο τύπο εμβολίου, πως πρόκειται για μια εντελώς καινούργια τεχνολογία αλλά και αντίληψη για το πώς “προκαλείται” η ανοσολογική αντίδραση ενός οργανισμού, που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε ανθρώπους ούτε ως προς την αποτελεσματικότητά της ούτε ως προς τις πιθανές παρενέργειές της. Υπό τη βία (ή/και την προκατάληψη) του covid-19 αυτό επίκειται να γίνει τώρα. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δοκιμή της 3ης φάσης την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου 2020 σε 30.000 άτομα και είχε προγραμματιστεί να πληρωθεί 1,95 δις δολάρια για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από τις ηπα. Αυτή η διαπραγμάτευση όριζε την τιμή των δύο δόσεων στα 39 δολάρια και η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα μειώσει τις τιμές για τις άλλες χώρες έως ότου δεν έχουμε πια πανδημία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer δήλωσε ότι οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που παράγουν εμβόλιο θα πρέπει να έχουν κέρδος.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι είχαν ολοκληρώσει συνομιλίες με την ευρωπαϊκή επιτροπή για την παροχή 200 εκ. αρχικών δόσεων του εμβολίου στην εε, με τη δυνατότητα να παράσχουν άλλες 100 εκ. δόσεις αργότερα.

Τον Οκτώβριο του 2020, αναφέρθηκε ότι η Pfizer θα άρχιζε να δοκιμάζει το εμβόλιο σε ένα ευρύτερο φάσμα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας έως 12 ετών. Αυτή θα ήταν και η πρώτη δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό που θα περιλαμβάνει παιδιά στις ηπα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η Pfizer δραστηριοποιείται και στα μέρη μας από το 1960, όπου μεταξύ άλλων, τον προηγούμενο χρόνο ανακοινώθηκε και φέτος ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη, η υλοποίηση του πρώτου από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data) υγείας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις όποιες έρευνές της.

Για να δείτε το video, κλικ στην εικόνα:



Μετά τα παλαμάκια έρχεται ο κανιβαλισμός, οι καραντίνες, οι απαγορεύσεις, η σύγχυση. Μετά; πάλι παλαμάκια;

Το μάντρωμα ενός τεράστιου πλήθους υγιών ανθρώπων αντί της προστασίας/θεραπείας/φροντίδας των ομάδων εκείνων που πραγματικά χρήζουν έτσι κι αλλιώς προστασίας/θεραπείας/φροντίδας ήταν και είναι απλή ανεπάρκεια κρατών και αφεντικών; Όχι. Είναι στυγνή καπιταλιστική διαχείριση της συνολικής κρίσης του συστήματος. Είναι τα αφεντικά ένα πράγμα που με συνωμοσιολογικούς όρους επιτίθεται στην ανθρωπότητα: Όχι. Οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις  αποτελούν τις διαμάχες των αφεντικών και των κρατών τους με στόχο την υπεροχή και το μέγιστο κέρδος. Ε, πού και πού, αυτές οι αντιθέσεις οδηγούν και σε παγκόσμιους πολέμους. Ποιοί την πληρώνουν;

Δε βαριέσαι...

Οι πιο μάγκες από τ' αφεντικά και τα κράτη τους την ψυχανεμίζονται τη φτιάξη και ξέρουν προς τα πού να κινηθούν για να κερδίσουν όλο και περισσότερα και να φάνε άλλα αφεντικά, με πρώτη καύσιμη ύλη τους "από κάτω". Ντάξει, δεν είμαστε και στην εποχή των σπηλαίων ή όταν ανακαλύφθηκε ο ατμός. Ε; Τώρα η φτιάξη έχει πολλή τεχνολογία και βιοτέτοια και το παζάρι είναι ζόρικο. Και πρέπει οι "από κάτω" να πειστούν ότι όλα γίνονται για το καλό τους. Για το καλό  τους ας ούμε κάτι φαρμακομαφίες τσεπώνουν χρόνια τώρα φράγκα για πατέντες από τα δημόσια ταμεία, μετά κάτι πουκασιμάτοι ceo με την κατάλληλη ευκαιρία ρευστοποιούν τις μετοχές τους από κάτι εμβόλια (;), μετά τα εμβόλια (ποιά;) "δεν φτάνουν για όλους μάνα μου", μετά "τις παίζουν" τα κράτη των αφεντικών με τις φαρμακομαφίες γιατί τους "κοροϊδέψανε", το πόπολο (οι από κάτω ντε!), ψάχνουν να βρουν τι σκατά πάει λάθος με την πλύση εγκεφάλου που έχει φάει, και ψάχνει να βρει ποιός μαλάκας μας "κόλλησε κορονοντουβρουτζά". Εν τω μεταξύ το πόπολο (οι "απόκάτω ντε!), πείθονται πως ο εχθρός είναι η τρισκατάρατη ανθρώπινη εγγύτητα, οι πιο "πολιτίκ" υπερθεματίζουν (στην αρχή) τα μέτρα του ντίστανσινγκ (destancing) και τραβάνε (μετά) τα μαλλιά τους για τη μαλακία που κάνανε ελπίζοντας να μην είναι αργά μπας κι αλλάξουν ρότα. Χμμμ, μήπως η "απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστήμη είναι λίγο παγίδα στις σημερινές καπιταλιστικές συνθήκες;", σκέφτονται, και μήπως η επιστήμη δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του πόπολου (των "από κάτω" ντε!). Μήπως τελικά ο Μπρέχτ δεν έλεγε μαλακίες;

Και τσούπ! Να οι πρόσφοροι οχτροί: Οι γιατροί κι οι νοσηλευτές που δεν εμβολιάζονατι (με τί:). Πριν ήταν οι μετανάστες/πρόσφυγες, οι γέροντες, οι χωριάτες, αύριο οι ντελιβεράδες, οι σερβιτόροι, οι νεφελίμ, οι κομμουνιστές, οι κινέζοι, οι κουκουβάγιες, τα οστρακοειδή και οι γάτες.

Ποτέ, μα ποτέ τα αφεντικά, τα κράτη τους και ο καπιταλισμός. Αυτοί ντε! που μας τσαμπουνάνε τα αστικά συντάγματα τα οποία οι ίδιοι κάνουν κουρελόχαρτα με συντονισμένη, πλήρη, δόλια, θεαματικότατη καταστρατήγηση κάθε δικαιώματος. Με τη βοήθεια των παραπάνω αναφερόμενων "υπεύθυνων πολιτίκ".  Ακόμα και σε ό,τι αφορά τα ίδια μας τα σώματα. 

Δε βαριέσαι...

Αντιγράφουμε από ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Αχαϊας (ΕΙΝΑ) δημοσιευμένη στις 3/2/2021 (ο τονισμός δικός μας):

"Η χυδαία στοχοποίηση των εργαζόμενων του ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας δεν θα μείνει αναπάντητη.

Οι έμμεσες και άμεσες κατηγορίες πως για την διασπορά του ιού στο νοσοκομείο φταίνε οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν, θα αποτελούσαν απλά γελοίες προσπάθειες να αποσείσουν, για άλλη μια φορά, τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι, αν δεν εκφράζονταν σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που το τρίτο κύμα στην πόλη μας είναι προ των πυλών χωρίς κανένα σχέδιο και προετοιμασία του ΕΣΥ.

Από τις ενορχηστρωμένες επισημάνσεις του Διοικητή του Αγίου Ανδρέα, του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στο νοσοκομείο και τη «δυσάρεστη έκπληξη» που επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου στην επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, ως την παρότρυνση γνωστού κυβερνητικού δημοσιογράφου να απολυθούν όσοι δεν εμβολιάστηκαν, δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Δεν αξίζει να αντιπαραθέσουμε για πολλοστή φορά τα πραγματικά γεγονότα και δεδομένα (από την αρχική ενδονοσοκομειακή διασπορά από τον συνοδό, μολύνθηκαν 16 υγειονομικοί, 4 γιατροί όλοι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και 12 εργαζόμενοι από το λοιπό προσωπικό. Οι υπόλοιποι που μολύνθηκαν στη συνέχεια θεωρούνται μετάδοση από εστία εκτός του νοσοκομείου. Απ' τα δείγματα που στάλθηκαν για ταυτοποίηση για το μεταλλαγμένο στέλεχος ήταν 11 θετικά εκ των οποίων μόνο οι 5 υγειονομικοί και οι υπόλοιποι ασθενείς και συνοδοί), τη σωρεία αστοχιών, παραλείψεων, καθυστερήσεων, παρεμβάσεων από μη αρμόδιους που μετέτρεψαν το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αχαΐας σε εστία ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού και μάλιστα του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους, γιατί πεδίο συνεννόησης με αυτούς που η επαγγελματική τους ενασχόληση είναι μόνο η μετάθεση των κυβερνητικών ευθυνών δεν υπάρχει.

Θέτουμε μόνο ένα κρίσιμο ερώτημα. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι Άγιος Ανδρέας, μετατράπηκε σε εστία διασποράς, ενώ άλλα νοσοκομεία πανελλαδικά με αντίστοιχο ποσοστό εμβολιασμού υγειονομικών δεν μετατράπηκαν; Μήπως έχει σχέση με το γεγονός ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εξαπλωθεί στην Πάτρα (κάτω από τη μύτη του ανύπαρκτου επιδημιολογικού μηχανισμού), με αποτέλεσμα, να μεταδόθηκε στους υγειονομικούς, που έτυχε στην προκειμένη περίπτωση να είναι οι υγειονομικοί του Αγίου Ανδρέα; Μήπως επίσης έχει σχέση με το γεγονός ότι παρά τις πολλαπλές διαμαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών έγιναν εκπτώσεις στις μέρες καραντίνας, στην ιχνηλάτηση και απομόνωση λόγω έλλειψης προσωπικού; Μήπως η προκατάληψη απέναντι στο προσωπικό που «δεν προσέχει» καθοδήγησε για πολλές μέρες τους αρμοδίους και μόνο όταν ξέφυγε η κατάσταση υπήρξε η υποψία για το μεταλλαγμένο στέλεχος και όταν αυτή επιβεβαιώθηκε, η «γραμμή» άλλαξε και «έφταιγαν οι ανεμβολίαστοι»;"

Και βέβαια, δεν υπάρχει πια καμία μα καμία άλλη θανατηφόρα ασθένεια στον πλανήτη. Έτσι δεν είναι;

Excellent!


Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Ξερονήσια ή απόσπασμα;


Αναδημοσίευση από sarajevomag.net


Είναι ή δεν είναι δικαίωμα του καθενός / της καθεμιάς το τι θα κάνει με το σώμα του / της, το αν θα ακολουθήσει ή όχι την τάδε ή την δείνα θεραπεία, και τα λοιπά; Μέχρις στιγμής είναι. Πρέπει να τονίσουμε και να θυμόμαστε το “μέχρι στιγμής”. Ο ρημαδοΚούλης έχει αναθέσει στις “δυνάμεις της αγοράς” να κάνουν καταναγκαστική την γενετική μηχανική, είτε τώρα είτε με την επόμενη ευκαιρία. Διεθνώς τα τσιράκια του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος “ψάχνονται” για να κάνουν “υποχρεωτική” την “σωτηρία” (όπως έκαναν καθήκον τον φόβο) σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Συνεπώς έχουμε μπροστά μας δύσκολες αναμετρήσεις, ζόρικες συγκρούσεις.

Η άσκηση αυτού ακριβώς του δικαιώματος από υγιεινομικούς, γιατρούς, νοσοκόμους, θεωρείται βέβαια μεγάλο σκάνδαλο. Απ’ τους φίλους (πληρωμένους ή εθελοντές) της κάθε pfizer. Δεν έχουν τέτοια δικαιώματα (αυτό προσπαθούν να επιβάλλουν οι νεοφασίστες του υγιεινισμού) και, αντίθετα, έχουν «υποχρέωση» να βγάζουν και μια φωτογραφία με την βελόνα της πλατφόρμας στο μπράτσο· να γίνουν, με δυο λόγια, διαφημιστές των βιο-τεχνολόγων και των βιο-μηχανικών. Μπας και πείσουν και τους υπόλοιπους υποτελείς…. Όμως ακόμα κι αν αυτοί οι τελευταίοι το ξεχνούν, όσοι δουλεύουν μέσα στα νοσοκομεία δεν μπορούν να το αγνοήσουν: το μέγιστο που υπόσχονται οι φαρμακο-μαφίες με τις πλατφόρμες τους είναι το ότι “δεν θα αρρωστήσεις σοβαρά” – ένα ενδεχόμενο που αφορά κυρίως ηλικιωμένους με ήδη υπαρκτά σοβαρά προβλήματα υγείας, και πάντως όχι το 97,5% του πληθυσμού. Αυτή είναι όλη κι όλη η υπόσχεση – έναντι άγνωστων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρενεργειών…

Λυσσάνε οι pfizerιοι! Λυσσάνε επειδή η αμφισβήτηση της σκοπιμότητας, της θεραπευτικής αξίας και της ασφάλειας των κατασκευασμάτων του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος προέρχεται απ’ αυτούς κι αυτές που ως χτες υμνούσαν – γλείφοντάς τους. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αυτό. Χιλιάδες γιατροί και νοσοκόμοι, σ’ όλα τα δυτικά κράτη, απορρίπτουν τον εκβιασμό. Ξέρουν γιατί το κάνουν, και καλά κάνουν! Παρά τις απειλές: μην έχετε αμφιβολία, η θανατοπολιτική και οι υπηρέτες της είναι αδιάλλακτοι.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ακόμα δεν μπορούν να υπερασπίσουν τις θέσεις και τα δικαιώματά τους ανοικτά. Ο συνδικαλιστικός ελιγμός του είδους «δεν προλάβαμε» δεν είναι πειστικός· ούτε θα έπρεπε να είναι! Απ’ την άλλη μεριά δεν έχουμε την απαίτηση γιατροί ή/και νοσοκόμοι να μεταμορφωθούν σε πολιτικούς ακτιβιστές ενάντια στην αλγοριθμοποίηση των σωμάτων και της υγείας. Το πρόβλημα που έχουν είναι κυρίως δικό μας: είναι πολιτικό, είναι οργανωτικό· είναι οι πολύ σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις του σύγχρονου εργατικού / κοινωνικού ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να επιστρέψουμε τους χαρακτηρισμούς: «αρνητές» και «ψεκασμένοι» είναι οι λακέδες των big pharma! Αρνούνται την ζωή, αρνούνται την κυριότητά μας πάνω στα σώματά μας, αρνούνται την λογική και την έρευνα χωρίς δωροδοκίες· ορκίζονται και προωθούν τα ψέμματα της κάθε εξουσίας, την ευπιστία, την οργανωμένη μοιραλατρεία, κάθε καθεστωτικό έγκλημα.

Είμαστε πράγματι σε πόλεμο!

(Υ.Γ. Μια αμερικάνα βουλευτής των δημοκρατικών – που βρίσκονται πλέον στο γκουβέρνο – ονόματι Katie Porter, παρουσίασε χτες στο Joνυσταλεάν μια έκθεση με τίτλο Φονικά κέρδη: Πως οι Big Pharma μέσω εξαγορών καταστρέφουν την καινοτομία και κάνουν κακό στους ασθενείς. Η έκθεσή της αφορά κυρίως την τακτική των φαρμακο-μαφιών να εξαφανίζουν τις πιθανές ανταγωνιστικές τους εταιρείες εξαγοράζοντάς τες. Σ’ αυτήν την έκθεση σημειώνει ότι … μέσα σε 10 μόνο χρόνια, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές έγιναν από 60 μόνον 10…

Αυτό λέγεται «συγκέντρωση κεφαλαίου». Και δεν είναι, απλά, μια οικονομική πρακτική. Είναι μια πρακτική πολεμική: κάθε τέτοια συγκέντρωση κεφαλαίου είναι συγκέντρωση «πολεμοφοδίων», και χαρακτηρίζει τις όλο και πιο έντονες ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις. Επιπλέον κάθε τέτοια συγκέντρωση κεφαλαίου αυξάνει εκθετικά τον έλεγχο τόσο πάνω στις πολιτικές βιτρίνες και στα μήντια όσο και στην ιδεολογική «παραγωγή» για μαζική κατανάλωση.

Γιατί αυτή η υπενθύμιση; Επειδή όσο το γρηγορότερα το καταλάβουν όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο: το τελευταίο που ενδιαφέρει τόσο τις big pharma όσο και το δυτικό βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικο σύμπλεγμα στο σύνολό του είναι οι ζωές και η υγεία μας. Μπορεί τα επιχειρηματικά κανόνια τους να μην έχουν ατσάλινες κάνες αλλά αλγόριθμους και συνθετική βιολογία. Το σίγουρο είναι πως εμείς είμαστε αναλώσιμοι, το «κρέας» που πρέπει να επιστρατεύσουν…

Και αυτό ακριβώς κάνουν εδώ και ένα χρόνο…)

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ένα τραγούδι για τις αδερφές μας

 Αυτό γράφτηκε κάπου στα τέλη  του 90, ή στα μέσα της δεκαετίας. Ο στίχος αφορά τις αδερφές μας. Αυτές !



Ωραίοι στίχοι. Απλά.

 ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ!



Ανάβυσσος 1923, Καρά Τεπέ 2021


Κοπάδια κυνηγημένων προσφύγων της Ανατολής γύρευαν μια νέα πατρίδα το 1923. Βρέθηκαν «πεταμένοι» στην Ανάβυσσο... Κοπάδια κυνηγημένων προσφύγων της Ανατολής γυρεύουν μια νέα πατρίδα το 2021. Βρίσκονται στις λάσπες του Καρά Τεπέ φυλακισμένοι σήμερα.... Το δράμα των φτωχών και κυνηγημένων ανθρώπων δεν έχει σύνορα, χρονολογίες, γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Θα βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη σε άλλα χώματα... Και πάντα το ρολόι θα χτυπά μεσάνυχτα γι' αυτούς, όταν συναντούν το μίσος και την έχθρα ανθρώπων, που και για τη δική τους μοίρα αποφασίζουν άλλοι πιο «μεγάλοι» από αυτούς και μπορούν να κάνουν και το δικό τους, το όμορφο και τακτοποιημένο ρολόι της ζωής να χτυπήσει κάποια στιγμή μεσάνυχτα... 

Τίποτα την αυγή κείνης της μέρας δεν προμηνούσε το τέλος της. Λίγα σύννεφα μονάχα ταξίδευαν κατά το νοτιά. Θα τα σκορπούσε σίγουρα ο ήλιος.

Πως γέμισε άξαφνα τόσα σύννεφα ο ουρανός; Καθώς είναι κλειστός ο ορίζοντας απ' τους λόφους, τα βουβά μαύρα τέρατα ξεπετιούνται πίσω από κει, το ένα ύστερα από το άλλο, σαν κινημένα απ' τα έγκατα της γης. Δεν έχει δέντρα εδώ στον κάμπο να σαλέψουν τα φύλλα με το προμήνυμα της θύελλας που έρχεται. Δεν αστράφτει, και δεν πέφτουν κεραυνοί. Είναι μια βουβή και σκοτεινή μάζα σαν το θάνατο. Τι τόπος είναι αυτός; Α, εκεί στην ακρογιαλιά της Ανατολής, πόσο όλα ήταν διαφορετικά! Η βροχή που ήταν να 'ρθει και το κρύο και οι ζεστές μέρες, όλα έρχονταν στην ώρα τους, στέλναν πρώτα ένα μήνυμα, ύστερα άλλο. Τίποτα δεν ήταν απότομο και βίαιο, κ' οι άνθρωποι προετοιμάζονταν, το σώμα ετοίμαζε τις δυνάμεις του ν' αντισταθεί.

Η Ελένη κάθεται έρημη στον ξένο τόπο και νιώθει σιγά-σιγά να την κυκλώνει ο σκοτεινός όγκος τ' ουρανού. Αισθάνεται πως είναι ολοένα απροστάτευτη και μονάχη πάνω απ' τον ανοιγμένο λάκκο. [...]

Πόσες ώρες να πέρασαν; Η βροχή άρχισε να λιγοστεύει. [...]

-Τι ώρα να είναι άραγες; συλλογίστηκε

Κι ύστερα, τι να 'γίναν κάτω τα καλύβια, τα μωρά της; Η Ζαμπέτα θα πρόλαβε να τα μαζέψει όλα; Και ο άντρας της που τράβηξε στο Θυμάρι; Που ν' απάγκιασε άραγες; [...]

Η βροχή έπεφτε λίγη τώρα. Για να ξεμουδιάσει, αποφάσισε να βγει έξω απ' το ξωκκλήσι, να κάμει λίγα βήματα. Γύρω της ακουγόταν ο αλαφρός θόρυβος, τα ρυάκια που έτρεχαν θολό νερό, εδώ κ' εκεί.

Προχώρησε λίγο ακόμα. Τότε, άξαφνα, το πρόσεξε. Πάνω απ' το θόρυβο που έκαναν τα ρυάκια, ένας άλλος, βαθύς και υπόκωφος, ακουγόταν καθαρά απ' τη μεριά των λόφων ίσαμε τα καλύβια τους

«Μπας κ' είναι η θάλασσα;»

Όχι, δεν ήταν τα κύματα. Αν ήταν, θα μπορούσε να ξεχωρίσει τον εναλλασσόμενο θόρυβο τους. 

Κ' ύστερα, τούτο το βουβό πράμα ερχόταν από ψηλά.

«Τι να 'ναι;»

Τότε, μες στη βουή του νερού, της φάνηκε πως ξεχώριζε καθαρά και φωνές ανθρώπων.

Έστησε το αυτί της κι αφουγκράστηκε. Σαν ένα βαρύ, πνιγμένο μουγκανητό ερχόταν απ' το μέρος των καλυβιών. 

Έκαμε ένα βήμα, άλλο ένα, πιο νευρικά. Κ' ύστερα άρχισε να τρέχει. Η σκοτεινή βουή, όσο προχωρούσε, ολοένα γινόταν πιο καθαρή. «Είναι ποτάμι», συλλογίστηκε άξαφνα, κι απόρεσε πως δεν το είχε σκεφτεί πιο νωρίς. Μα πως έγινε αυτό; Και το ποτάμι που να χύνεται τάχα;

«Μπας και το νερό έφτασε μες στο χωριό;»

Ένα σωρό τρελές φαντασίες άρχισαν να παίζουν μπρος στα μάτια της. Έβλεπε τα μωρά της, μονάχα κι απροστάτευτα, να παλεύουν με τον υγρό δαίμονα, άκουγε τις απελπισμένες φωνές τους μες στις φωνές του πλήθους. [...]

Ήταν μούσκεμα απ' το νερό, τα γυμνά ποδάρια της χώνονταν μες στις λάσπες ίσαμε τα γόνατα. [...]

Ήταν ένα φαρδύ ποτάμι, που κατέβαζε με ορμή το νερό απ' τους λόφους. Το μεγάλο βαθύ μονοπάτι που έτρεχε. Πως, λοιπόν, δεν το είχαν υποψιαστεί; Κι αυτό το βαθύ μονοπάτι περνούσε μες απ' τα καλύβια τους και τελείωνε στη θάλασσα. [...]

Εκείθε απ' το ποτάμι δεν ξεχώριζε τίποτα απ' τη θολούρα. Οι φωνές γίνονταν ολοένα πιο καθαρές, επίμονες και απελπισμένες. [...]

Την ίδια νύχτα, στα κονάκια τους οι βλάχοι περίμεναν τον σύντροφο τους, που τον είχαν στείλει να δει τι απόγινε κει κάτω, στην Ανάβυσσο, με τη νεροποντή.

-Λοιπόν; ρώτησε ο γέροντας, μόλις φάνηκε ο απεσταλμένος τους. 

-Έγινε καθώς το 'χες πει. Το νερό πέρασε μες απ' τα καλύβια τους και τα πιο πολλά τα γκρέμισε. Σκούζανε κει κάτου.

-Να δούμε λοιπόν ποιος απ' τους δύο θα βαστάξει, αυτοί για εμείς! είπε ο γέρος.

Κ' ύστερα γυρίζοντας σ' όλους τους άλλους:

-Τσιμουδιά, μην τύχει και μαθευτεί το τι έγινε ψηλά στα ρέματα! Αλλιώς τα 'χουμε σκούρα.

Κι όλοι συμφώνησαν να μη βγάλουν μιλιά για το πως έγινε, σε μια απ' τις τελευταίες νύχτες, φράξαν όλα τα χαντάκια όπου σκορπιζόταν το νερό, μόλις ξεμπούκερνε απ' τις ρίζες του λόφου, και το νερό το πήγαν έτσι απ' όλες τις μεριές να χυθεί μες στο βαθουλωμένο φαρδύ μονοπάτι που περνούσε μέσα απ' τα καλύβια της Αναβύσσου.

                                                                                                                          Ηλίας Βενέζης: Γαλήνη



Αναδημοσίευση από: φύλλα


Εκκρεμείς συντάξεις



Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα ταμεία αυτά, αποτέλεσαν κατακτήσεις. Λίγο διάβασμα για το τί συνέβη από το 50 μέχρι το 70 θα βοηθούσε. Έστω κι από το internet (συνιστούμε ανεπιφύλακτα τα βιβλία βέβαια). Τι διάολο, τι κάνουν οι κοινωνιολόγοι!

Η φασαρία που παίζει τις τελευταίες μέρες για τις εκκρεμείς συντάξεις έχει βάθος: Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση που κόπτεται - και καλά - για τα παππούδια και τα λεφτά που τους κλέβει το κράτος, γνωρίζει πολύ καλά: Είναι κατατεθειμένος μόχθος δεκαετιών. Τα συνδικαλισμένα παππούδια το ξέρουν. Η σοσιαλδημοκρατία είπε ψέματα και πότισε αυταπάτες μια κοινωνία που καλοζώισε το 90 και 2000. 

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που καραγουστάρει τη Θάτσερ, συνεχίζει στο δρόμο που στρώθηκε από την ήττα: στο γεγονός ότι αυτή η κοινωνία  ψεύδεται ασύστολα, κανιβαλίζει, βρίσκει πάντα το πιο εύκολο και ευπώλητο θύμα. Τον νέο εχθρό, στην προκειμένη περίπτωση, την υγειονομική βόμβα,  αυτά τα γερόντια που δεν πειθαρχούν, που στήνονται στις ουρές των τραπεζών, που ανοίγουν τα καφενεία τους στα χωριά. Ε, άμα λάχει, μοιράζουν και τη σύνταξή τους όταν περισσεύει γιατί θα πεινάσουν κάτι εγγόνια. 

Ε;


Μήπως, λέμε, μήπως, το κράτος και τ' αφεντικά φέρονται πολύ έξυπνα όταν χτυπάνε τη νεολαία και ταυτόχρονα ξεριζώνουν κατακτήσεις παλαιότερων; 

Μήπως, λέμε, μήπως, κάτι παλαίμαχοι/ες (συνταξιούχοι/ες) του ΙΚΑ έχουν λόγο να κάνουν διαδηλώσεις και να κρατάνε τα σωματεία τους; Είτε μας αρέσει είτε όχι;

Μήπως να δούμε το πράγμα πιο σφαιρικά;

Μήπως πρέπει να τελειώσει επιτέλους η παραμύθα;

https://klaxonzine.blogspot.com/2021/01/blog-post_13.html

https://www.sarajevomag.net/wp/2018/09/mesoprothesma-eimaste-oloi-nekroi/

Με σηκωμένα τα πανιά (podcast)


 

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Κυριακάτικη αργία

 

Σας βαρεθήκαμε! Κυβέρνηση και εργοδότες ολοκληρώνουν την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας εν μέσω πανδημίας!

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που στοχεύουν στην πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας σε όλο το λιανεμπόριο. Παράλληλα εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να μπορεί να αλλάζει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων με το «έτσι θέλω».

Η σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας αποτελεί διακαή πόθο των αφεντικών. Ανάμεσα τους και η εργοδοσία μας. Άλλωστε κατά την διάρκεια της πανδημίας και των lockdown η Κυριακάτικη εργασία για την εξυπηρέτηση των e-shop παραγγελιών με κλειστές θύρες έλαβε ενδημικά χαρακτηριστικά στην αλυσίδα των καταστημάτων Public – Media Markt.

Η επιμονή των εργοδοτών των μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας δεν αιτιολογείται μόνο από την μόνιμη επιδίωξη της αύξησης του τζίρου. Τα επίσημα στοιχεία αλλά και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, πρώτα και κύρια εξαιτίας των εξευτελιστικών μισθών, δεν ευνοούν μια τέτοια ερμηνεία.

Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε μια ολοένα και πιο ασφυκτική αγορά θα πρέπει να αναζητηθεί το κίνητρο των εργοδοτών, καθώς και της νομοθετικής στήριξης από τη πλευρά της κυβέρνησης.

Είναι σε αυτόν τον βωμό όπου με πρόσχημα την πανδημία συνεχίζεται η σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων και ενισχύεται η λεηλασία των ζωών μας.

Το Σωματείο μας μαζί με όλες τις αγωνιζόμενες εργατικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτή και καμία άλλη αντεργατική διάταξη. Αν είναι να εργαστούμε μέχρι πτώσεως προτιμούμε να αγωνιστούμε όρθιοι.

Στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης απαντάμε «Ψωμί – Παιδεία – Υγεία – Ελευθερία!».

– Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη Αργία!

– Αυξήσεις στους μισθούς – Πλήρη Εργατικά Δικαιώματα!– Να υπογραφεί τώρα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην εταιρεία Public – Media Markt!

19 Γενάρη 2021


Ημερολόγιο εργασίας