Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Τα φρούτα που σαπίζουν και οι αριθμοί (2)

"Οι ανάγκες μας για εργατικά χέρια ξεκινάνε από τον Μάιο που έχουμε τα αραιώματα του ροδάκινου.Τον Μάιο ωριμάζουν και τα κεράσια. Η Πέλλα έχει περίπου το 65% της εθνικής καλλιέργειας κερασιού. Η κεντρική Μακεδονία έχει περίπου το 53% της εθνικής καλλιέργειας στο βερίκοκο. Το καλοκαίρι έχουμε τη συγκομιδή ροδάκινου, κερασιών, βερίκοκων και δαμάσκηνων. Όλες αυτές οι εργασίες απαιτούν 7000-10.000 ανθρώπους"... "Μέχρι πέρσι αυτές οι ανάγκες καλύπτονταν από την Αλβανία κατά 90%. Επειδή όμως έκλεισαν τα σύνορα, δεν μπορούμε να φέρουμε Αλβανούς εργάτες που έρχονταν με τουριστική βίζα, μπορούσαν δηλαδή να εισέλθουν νόμιμα στην Ελλάδα, όχι όμως και να εργαστούν, οπότε δούλευαν παράνομα. Έτσι, οι αγρότες δεν μπορούσαμε να εμφανίσουμε νόμιμα τη δαπάνη αυτή ώστε να εκπέσει από τα έσοδά μας, ενώ τα κρατικά ταμεία δεν πληρώνονταν το εργόσημο". Αυτά δήλωνε την Κυριακή 12 Απριλίου στην εφημερίδα documento ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της κοινοπραξίας Συνεταιριστικών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων-Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών.



"Οι μετανάστες εργάτες γης συγκομίζουν τα προϊόντα μας σε συντριπτικό ποσοστό, περισσότερο από 80%. Υπάρχει ένας μήνας περιθώριο, αλλά το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τί θα κάνει". Στην ίδια εφημερίδα, τη ίδια μέρα, ο Δημήτρης Τερζής, Διευθυντής Οργάνωσης παραγωγών Φλαμουριάς.



"Πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγής θα χαθεί. δεν θα υπάρχουν καρποί ούτε για την αγορά ούτε για τις κονσερβοποιίες. Αν δεν έρθουν οι μετανάστες, δεν θα μπορέσουμε να περιποιηθούμε περισσότερο από το 30% των χωραφιών. Μιλάμε για θεαματική μείωση της παραγωγής, που αποτιμάται σε αντίστοιχο οικονομικό κόστος. Το αργότερο μέχρι αρχές Μαίου πρέπει να δρομολογηθεί μια λύση"... "Κάναμε διαδικασίες για να δουλέψουν αιτούντες άσυλο, όμως δεν βλέπω ανταπόκριση. είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να εργάζονται, να έχουν κανονικό εισόδημα. Άλλωστε ο αριθμός των Αλβανών και των Βούλγαρων περιορίζεται, είτε γιατί βελτιώθηκε το βιοτικό τους επίπεδο είτε επειδή πολλοί πάνε στη δυτική ευρώπη. οι αιτούντες άσυλο μπορούν να βοηθήσουν την παραγωγική προσπάθεια και παράλληλα να μη διαβιούν αποκλεισμένοι σε αυτές τις συνθήκες". Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας.



Βάλαμε τις δηλώσεις αυτών των τριών προέδρων της αγροτικής παραγωγής για συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος λέει ανερυθρίαστα ότι μέχρι πέρσι η εργασία στα χωράφια ήταν μαύρη. Ορθά κοφτά. Εδώ και δεκαετίες στην ελληνική επαρχία. Μαύρη εργασία. Τώρα κόπτονται για το εργόσημο και τις ασφαλιστικές εισφορές; Ο δεύτερος επναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή χωρίς τους μετανάστες άρα το υπουργείο, δηλαδή ο Βορίδης, αυτός ντε, που δεν θέλει κανένας τους να πάρει άσυλο, που τους λέει "λάθρο", πρέπει να κάνουν κάτι. Τέλος, ο τρίτος, της κονσερβοποιίας βάζει και λίγο ανθρωπισμό για το ξεκάρφωμα. Να δουλέψουν, λέει, οι αιτούντες άσυλο για να ενταχθούν στην κοινωνία και να ξεφύγουν από το αίσχος των στρατοπέδων.



Ο κορονοντουβρουτζάς έκλεισε τα σύνορα και τα φρούτα θα σαπίσουν γιατί απλούστατα χωρίς τα εργατικά χέρια των μεταναστών δεν κινείται τίποτα! Αυτό το ξέρουν καλά οι μεγάλοι και μικροί τσιφλικάδες και έντρομοι τρέχουν να πουλήσουν ανθρωπισμό. Δεκαετίες εξευτελισμού των εργατών γης, της βίας, των χαμηλών ή απλήρωτων μεροκάματων, των παραπηγμάτων, των κόλπων με τουριστικές βίζες και τέτοια οφείλουν να ξεχαστούν. Καίγεται ο κώλος μας, να δουλέψουν οι αιτούντες άσυλο. Ποιοί; Μα καλά, μέχρι χτες  όλοι αυτοί κι όλες αυτές δεν ήταν ο ισλαμικός κίνδυνος που δεν πρέπει να περάσει στην ενδοχώρα για να μην αλλοιωθεί ο πολιτισμός των ντόπιων; Αυτοί και αυτές δεν ήταν μέχρι χτες οι "λαθροέποικοι"; Ωμά λοιπόν, αφού ανέβηκε το βιοτικό επίπεδο των αλβανών και των βούλγαρων (;;;) ας προχωρήσουμε σε αντικατάσταση. Για να βγουν τάχα οι άνθρωποι από τα στρατόπεδα και να ενταχθούν στην κοινωνία. Όταν περάσει το κακό, με τη βοήθεια του θεού που είπε και χτες ο Μητσοτάκης, βλέπουμε τί θα τους κάνουμε...



Και σήμερα το πρωί ακούσαμε στο ραδιόφωνο (alpha 989) ότι ο Βορίδης θα προχωρήσει σε ΠΝΠ (ναι,ναι πράξη νομοθετικού περιεχομένου) ώστε να εκδίδονται άδειες εργασίας σε πολίτες τρίτων χωρών. Ένα πράγμα μόνο από εμάς: Το ψέμα, ο ατομικισμός, η αλαζονεία κι η ρατσιστική ηλιθιότητα δεν θα κερδίζουν πάντα.

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018. Μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα
δίπλα από το κατεστραμμένο λόγω εμπρησμού κατάλυμά τους.