Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Σύρνα;

Γράψαμε χτες στην ανάρτηση "ζώντας σ' ένα μεγάλο ψέμα" ότι μυριζόμαστε πως η επόμενη φυλακή δεν θα είναι στην Καράβα. Σήμερα στα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα είδαμε τον Αθανασίου να το διαψεύει κατηγορηματικά. Το κεφάλαιο "Καράβα" - λέει - έχει κλείσει. Ψυλλιαζόμαστε ότι το ελληνικό κράτος θέλει να το πάει αλλού το πράγμα με τα κέντρα κράτησης. μακρυά από βλέμματα, κατοίκους, αντιδράσεις και όσο πιο παραδειγματικά γίνεται για τους πρόσφυγες/μετανάστες. Μεταξύ των προτάσεων που είχαν ακουστεί πρόσφατα ήταν και τα Τοκμάκια. Πρόταση η οποία επίσης δημιούργησε αντιδράσεις. 

Στις αρχές του μήνα  λοιπόν εμφανίστηκε στο MEGA ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης για να καταθέσει την πρόταση του νησιού Σύρνα κοντά στην Αστυπάλαια. Επανέλαβε τα ίδια πριν λίγες στο πρώτο πρόγραμμα Το νησί αυτό κατοικούνταν μέχρι το 50. Τι σημασία έχει αυτό; Να τι λέει ο ίδιος: "Η ιδέα αυτή είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Με δεδομένο ότι κάποια μέρα οι υπάρχουσες δομές που έχουμε δεν θα αντέξουν, πρέπει να βρεθεί έτσι μία λύση. Η λύση που προκρίνεται λοιπόν είναι να βρεθεί ένα ακατοίκητο νησί, το οποίο στο παρελθόν είχε βέβαια ζωή, τη δεκαετία του ’50. Σε αυτό το νησί, υπάρχει μια στοιχειώδης υποδομή. Περαιτέρω υποδομή θα έρθει, με ξένη χρηματοδότηση. Δεν μιλάμε για ένα ξερονήσι, αλλά για ένα νησί στο μέγεθος του Καστελόριζου". 

Η Σύρνα σαν σχέδιο δεν είναι κάτι καινούργιο σύμφωνα με το ίδιο. Είχε μελετηθεί και παλιότερα υπό την πρωθυπουργία του Καραμανλή (όχι του γέρου, του άλλου). Και να, τι άλλο δήλωσε ο πρώην υφυπουργός: "Ο σκοπός του σχεδίου είναι να δράσει αποτρεπτικά. Οι άνθρωποι που θα εγκλωβιστούν εκεί, θα έχουν μόνο μία επιλογή να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Έτσι θα δώσουν το μήνυμα σε όσους θέλουν να έρθουν στη χώρα μας ότι αυτή θα είναι η τύχη τους". 

Η γνωστή θεωρία της παραδειγματικής τιμωρίας με σκοπό την αποτροπή των υπολοίπων. Κάτι σαν αυτά που έλεγε παλιότερα ο Πλεύρης. Τους κάνεις το βίο αβίωτο και μεταφέρουν το "μήνυμα" σ' όσους έχουν μείνει πίσω... Μικρό νησί, μακρυά από βλέμματα, χωρίς αντιδράσεις από κανέναν,  πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί αφού έχει στοιχειώδεις υποδομές και, βεβαίως, την οικονομική στήριξη της ΕΕ. 

Φυσικά δεν μπορούμε να μαντέψουμε ή να ξέρουμε τί θα γίνει αλλά δεν μπορούμε να αποκλείουμε και τίποτα.

η κόκκινη κουκίδα στον κύκλο