Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Για το Νερό. Και πάλι. Στις μέρες του κοροντουβρουτζά.



Ξεκινάμε με το παρακάτω άρθρο από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής -  www.naftemporiki.gr, 8/12/2020 . Παραθέτουμε (ο τονισμός δικός μας):

Tο νερό θα συμπεριληφθεί στη λίστα εμπορευμάτων του χρηματιστηρίου CME μαζί με τον χρυσό και το πετρέλαιο, με την έναρξη της διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για πρώτη φορά από αυτήν την εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο, όταν ο καύσωνας και οι πυρκαγιές είχαν πλήξει τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αναγκάζοντας μισό εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των τεράστιων πύρινων μετώπων στο Όρεγκον, στην Καλιφόρνια και στην Ουάσιγκτον

Τα νέα συμβόλαια νερού στο CME θα συνδέονται με τον δείκτη Nasdaq Veles California Water (ΝQH2O) που καθιερώθηκε προ διετίας. Όπως είχε τονιστεί στην αρχική ενημέρωση του CME, «σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις στην παροχή νερού μέχρι το 2025, παρουσιάζοντας έναν αυξανόμενο κίνδυνο στις επιχειρήσεις και τις κοινότητες όλου του κόσμου, και ιδιαίτερα στην αγορά νερού του 1,1 δισ. δολαρίων της Καλιφόρνια».  

Πρόθεση του CME είναι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, να δημιουργηθεί μια ρευστή και διαφανής προθεσμιακή αγορά που θα βοηθήσει τους χρήστες της να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο μιας αύξησης των τιμών. Παραδείγματος χάριν, το 40% της κατανάλωσης νερού στην Καλιφόρνια χρησιμοποιείται για την άρδευση εκτάσεων άνω των 36 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Οπότε ο δείκτης ΝQH2O θα επιτρέψει σε έναν αγροτικό παραγωγό να καλυφθεί εκ των προτέρων από μια απρόσμενη αύξηση του κόστους νερού που είναι απαραίτητη για την άρδευση μεγάλων καλλιεργειών. Θα επιτρέπει, επίσης, σε μια μεταποιητική μονάδα να διαχειρίζεται καλύτερα τους κινδύνους από τη διακύμανση των τιμών. Κάθε συμβόλαιο θα αντιπροσωπεύει πάνω από 12 εκατ. λίτρα νερού, αλλά δεν θα ενσωματώνει φυσικές ποσότητες όπως συμβαίνει με την προθεσμιακή αγορά των αγροτικών εμπορευμάτων ή των βιομηχανικών μετάλλων ή του πετρελαίου.   

Αναλυτές της αγοράς που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg διατείνονται πως με τη διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο νερό, το οποίο θεωρείται στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως δημόσιο αγαθό, μπορεί να αναδειχθεί η ανάγκη συντήρησης υδάτινων πόρων. Υπέρμαχοι του περιβάλλοντος τονίζουν για τους κινδύνους του φαινομένου του θερμοκηπίου και προειδοποιούν πως στο μέλλον μπορεί να ξεσπάσουν πόλεμοι για το νερό καθώς οι κλάδοι της γεωργίας και της ενέργειας μαζί με τη μεγέθυνση των αστικών κέντρων θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό για υδάτινους πόρους. Αν μη τι άλλο, τα συμβόλαια νερού στο CME θα απεικονίζουν και θα συνοψίζουν τις μεγάλες διακυμάνσεις στο κόστος ύδρευσης σε μια επικίνδυνη περίοδο για τον πλανήτη. 

Τα συμβόλαια νερού, αν και δεν θα απαιτούν τη δέσμευση φυσικών ποσοτήτων, θα κλείνουν με βάση τον δείκτη ΝQH2O που δημιουργήθηκε προ διετίας από το χρηματιστήριο Nasdaq και τη Veles Water Limited που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών προϊόντων στις αγορές ύδατος. Ο δείκτης ΝQH2O αντανακλά μια εβδομαδιαία τιμή αναφοράς στα δικαιώματα ύδατος της Καλιφόρνια, η οποία απορρέει από τον σταθμισμένο μέσον όρο των τιμών στις πέντε μεγαλύτερες και πιο ενεργές αγορές ύδατος της πολιτείας. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, το κόστος ύδρευσης σε όλες τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 31% πάνω από τον πληθωρισμό και για τους κατοίκους της Καλιφόρνια έως και 45%. Παράλληλα, ειδήμονες τονίζουν πως είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν έργα για την αναβάθμιση των υποδομών στη συγκεκριμένη πολιτεία. 

Τι μας λέει το παραπάνω απόσπασμα; Μας λέει ότι στην Καλιφόρνια και τους χρηματιστηριακούς δείκτες το νεράκι μπαίνει επισήμως στο παιχνίδι/τζογάρισμα των χρηματαγορών. Επισήμως!

Το νερό - και η εμπορευματοποίησή του -  που με θράσος στο απόσπασμα περιγράφεται ως κάποιας πεπλανημένης κοινής γνώμης "δημόσιο αγαθό", μετά από δεκαετίες υφαρπαγής μπαίνει στο χρηματιστήριο. Προσέξτε: στη λίστα εμπορευμάτων με το χρυσό και το πετρέλαιο.

Στην εικόνα, στην αρχή αυτού του άρθρου παραθέσαμε ως τίτλο τις αιτιάσεις του δικτύου κοινοτήτων Λέσβου για τις παράλογες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ. Ειδικά αυτές που αφορούν τα χωριά. 

Όλο το κείμενο από τον ιστότοπο stonisi.gr (σημ.: δική τους σύνταξη):

Την αντίθεσή του στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΥΑΛ, η οποία θα φέρει αυξήσεις στην τιμή του νερού σε όλη τη Λέσβο, εκφράζει με επιστολή του στους Δημάρχους του νησιού Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου. Στην επιστολή τίθενται ερωτήματα για τη λειτουργία των υδρομετρητών και την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται σκόπιμη βλάβη στα συστήματα καταμέτρησης.

«Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, είναι κατηγορηματικά αντίθετο, στις νέες αυξημένες τιμές του νερού σε όλη τη Λέσβο, που αποφάσισε το Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ και προώθησε στα Δημοτικά Συμβούλια για έγκριση.  Με τον τίτλο του εξορθολογισμού των τιμών σε όλη τη Λέσβο και της υποτιθέμενης ελάφρυνσης των κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης, επιβάλει αυξήσεις σε όλους τους κατοίκους της Λέσβου.

Όταν  οι αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΛ επεκτάθηκαν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Λέσβου, αποφασίστηκαν και νέες  τιμές του νερού σε όλες τις Κοινότητες που χωρίστηκαν σε 4 ζώνες, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους. Τώρα προωθούνται αυξήσεις στη πάγια χρέωση των μικρών και μεσαίων Κοινοτήτων, αλλά  και αυξήσεις σε όλη τη Λέσβο, αφού την πάγια χρέωση από 19 κυβικά μειώνεται στα 9 κυβικά, οπότε κάθε επιπλέον κυβικό νερού πάνω από τα 9, θα χρεώνετε χωριστά. Αλλά  η  πλειοψηφία των καταναλωτών βρίσκεται μεταξύ 9 και 19 κυβικά, οπότε η επιβάρυνση θα είναι για όλους τους καταναλωτές αυτής της κατηγορίας και αυτών που κατοικούν στη πόλη της Μυτιλήνης.  Μαζί με τις τιμές του νερού αυξάνονται ποσοστιαία και τα  τέλη αποχέτευσης και μάλιστα σε χωριά που δεν υπάρχει βιολογικοί καθαρισμοί!

Για  πάρα  πολλούς  λόγους χρειάζονται στήριξη οι κάτοικοι των μικρότερων Χωριών, που δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Δεν μπορεί να είναι αυτή η πηγή αύξησης των εσόδων της ΔΕΥΑΛ. Ενδεικτικά :

- Γιατί  δεν  συνεχίστηκε η τοποθέτηση Υδρομετρητών, όπου ακόμα δεν υπάρχουν .

- Γιατί δεν επισκευάζονται οι  χαλασμένοι υδρομετρητές, ώστε να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη κατανάλωση .

- Γιατί δεν επιβάλλονται πρόστιμα  σε όποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται σκόπιμη βλάβη στον υδρομετρητή.

Πιστεύουμε πως τα τέλη Ύδρευσης –Αποχέτευσης πρέπει να επιβάλλονται ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, (Φυσική ροή ή αντλιοστάσια, Βιολογικοί καθαρισμοί ή παντοροικό σύστημα, κατάσταση δικτύων και βλάβες, ολοήμερη παροχή ή μερική, ύπαρξη υδρονομέα ή όχι, κ.λ.π.), λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι πρέπει να υπάρχουν κάποια κίνητρα για την παραμονή στα Χωριά και το βασικότερο ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να συνδέεται με μεθοδεύσεις εμπορευματοποίησης», καταλήγει στην επιστολή του προς τους δύο δήμους, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου.

Το Κλάξον θα καταλήξει με κάποιο δικό του απόσπασμα - προειδοποίηση (τρόπω τινά)  από το 2015:

Στη Δ.Ε.Υ.Α. Μυτιλήνης το 2000 εργάζονταν 75 άτομα τακτικό προσωπικό και 2 άτομα ως εποχιακοί για την κάλυψη των αναγκών των παρεχόμενων υπηρεσιών της επιχείρησης. Η Δ.Ε.Υ.Α. Μυτιλήνης συγχωνεύτηκε τον Ιούνιο του 2013 στα πλαίσια του προγράμματος Καλλικράτης και επέκτεινε την δραστηριότητά της στις Δ.Ε. Θερμής. Μανταμάδου Ευεργέτουλα, Μήθυμνας. Στη Δ.Ε.Υ.Α. Λέσβου από το 2000 έως το 2014 λόγω ηλικίας οδηγήθηκαν στην συνταξιοδότησ 15 υπάλληλοι της πρώην Δ.Ε.Υ.Α. Μυτιλήνης. Με την νέα επέκταση της Δ.Ε.Υ.Α. Λέσβου με την ολική επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας σε όλο το νησί, θα κληθεί να διαχειρισθεί ένα πολύ μεγαλύτερο όγκο υποδομών και συγκεκριμένα 105 δεξαμενές ύδρευσης, 400 αντλιοστάσια, και 20 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και ένα δίκτυο ύδρευσης –αποχέτευσης – ομβρίων υδάτωντο οποίο ποτέ δεν έχει καταγραφεί. Στη Δ.Ε.Υ.Α.Λέσβου μετά την πρώτη επέκταση παραχωρήθηκε ένας μόνο υδραυλικός από τον Δήμο Λέσβου και ούτε ένας υπάλληλος από τους πρώην Δήμους για την καταγραφή ενδείξεων υδρομέτρων. Σήμερα το σύνολο των εργαζομένων μετά την ολική επέκταση στην Δ.Ε.Υ.Α. Λέσβου ανέρχεται σε 49 υπαλλήλους (έναντι 75 κατά τον χρόνο 2000) ο ελάχιστος αριθμός απαιτουμένων εργαζομένων ώστε οριακά να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες των δεκατριών πρώην Δήμων με τα παραπάνω γεωγραφικά- πληθυσμιακά στοιχεία και το μέγεθος των δικτύων και των εγκαταστάσεων είναι 110 εργαζόμνοι”. Τα παραπάνω αλιεύτηκαν από την ιστοσελίδα lesvosnews στις 11/12/2014. Λίγες μέρες μετά κι ενώ γραφόταν αυτό το έντυπο, το δημοτικό συμβούλιο της Λέσβου επικύρωσε την απόφαση των έργων επέκτασης του δικτύου από την 1/1/2015. Το έργο αυτό τελικά παίρνει παράταση αποπεράτωσης μέχρι τις 30/6/2016. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια κεντρική πολιτική/οικονομική απόφαση η οποία επιβάλλει την επέκταση των τοπικών ΔΕΥΑ χωρίς να συνυπολογίζεται (ή συνυπολογιζόμενη για λόγους σχεδιασμού) η πλήρης αδυναμία υλοποίησής της. Μετά αρχίζει όλη η οπερέτα επίρριψης ευθυνών για “καθυστερήσεις”, “υπονομεύσεις” κι άλλα τέτοια χαριτωμένα μεταξύ δημοτικών αρχών και διοικήσεων, ώσπου να φτάσουμε στις κινήσεις έμμεσης ή άμεσης ιδιωτικοποίησης διότι, δυστυχώς πάντα, τα “μεγαλειώδη έργα” δεν μπορούν τελικά να πάρουν σάρκα και οστά χωρίς την “αγία ιδιωτική πρωτοβουλία”. Το γεγονός της υποστελέχωσης περνάει στα ψιλά, αντιθέτως οι καταγγελίες για κακοτεχνίες και ελλείψεις χρησιμοποιείται από τους ευαίσθητους “από πάνω” ως κάτι που πρέπει πάσηθυσία να ξεπεραστεί “για το καλό των πολιτών”. Το 2013 λοιπόν πληροφορούμασταν πως η δημοτική αρχή έθετε τις βάσεις για τη λύση του προβλήματος προχωρώντας σε μια καταπληκτική κίνηση: την πρόσληψη νέου διευθυντή! Ούτε προσωπικό, ούτε υλικοτεχνική υποδομή, ούτε τίποτα. Νέος διευθυντής!

Αυτά τα ολίγιστα προς το παρόν για το γεγονός ότι σε όλα τα πεδία θα "σφίξουν οι κώλοι". Σε όλα!

Η δουλίτσα του 2015 εδώ. 

Για να μην μας λογαριάζουν για μαλάκες.