Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

σας έχουμε νέα από την Κύπρο


Σήμερα έπεσε το μάτι μας σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας της κύπρου "πολίτης". Αντιγράφουμε δύο σημεία και σχολιάζουμε:

"Επιπλέον, από αύριο, 31 Μαρτίου 2020, στις 6 π.μ.:

1. Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.

2. Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (Έντυπο Α).

3. Η χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης του όποιου προσώπου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εντύπου Β, περιορίζεται σε μια μόνο φορά την ημέρα, με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος SMS στο 8998. Έγγραφη δήλωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Εντύπου Β, θα χρησιμοποιείται μόνο από πρόσωπα άνω των 65 ετών."

"Πέραν του διατάγματος και των όσωνπροανέφερα έχει αποφασιστεί από την διυπουργική επιτροπή τα ακόλουθα μέτρα:

1. Αύξηση της ποινής του εξώδικου από 150 σε 300 ευρώ.

2. Κάθετη αύξηση ελέγχων στα οδοφράγματα.

3. Αξιοποίηση των παρατηρητών της γειτονιάς.

4. Θα γίνουν συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για έκδοση πιστωτικών καρτών στους δικαιούχους με βάση τις καταθέσεις τους και τρόποι προστασίας των πελατών που προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές.


5. Προς περιορισμό της διακίνησης των όσων έχουν διακριβωθεί ως θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, το Υπουργείο Υγείας μελετά τον τρόπο έτσι ώστε να επιβάλλεται ηλεκτρονική κατ’ οίκον επιτήρηση."


Για αρχή, γνωρίζουμε ότι στην κύπρο υπήρξαν αρκετά αστεία για το γεγονός  ότι ο Νίκαρος  (ο Αναστασιάδης ντε) αντέγραψε τον Κούλη στα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας. Σήμερα ο Νίκαρος όμως κάνει ρελάνς αυστηροποιώντας την κατάσταση. 

Τι μας λέει ο "πολίτης" μέσα από το δημοσίευμα; 

-Ότι πλέον θα ελέγχεται ποιοί/πόσοι και γιατί βρίσκονται σε κάθε σπίτι (γιάφκα θα προσθέταμε χαριτολογώντας).

- Ήρθε ο καιρός που θα δουν οι κάτοικοι του νησιού τη ΒΡΑΔΥΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ κυκλοφορίας. Φανταζόμαστε ότι από τις 9 το βράδυ και μετά οι - για διάφορους λόγους - παρανομούντες  θα πηγαίνουν τοίχο-τοίχο, προσέχοντας τα σοκάκια για να μην πέσουν σε κάνα περίπολο (μας θυμίζει κάτι;)

-Κομμένες οι μαλακίες με τις υπεύθυνες δηλώσεις και τα χαρτάκια. SMS για να ξέρουμε πού είστε. Οι άνω των 65 εξαιρούνται για ευνόητους λόγους...

-Τα 150 ευρά είναι λίγα και δε βάζετε μυαλό. Διπλασιασμός του προστίμου. Η αλήθεια είναι πως σε προηγούμενη ανάρτηση χαριτολογήσαμε για τη "φτήνια" (όχι ότι 150 είναι λίγα) του προστίμου.

Αλλά αυτό που μας άρεσε περισσότερο είναι το 3ο μέρος του 2ου αποσπάσματος περί παρατηρητών γειτονιάς. Δηλαδή στην Κύπρο υπάρχουν παρατηρητές γειτονιάς (ρουφιάνοι) με καθήκοντα; Πραγματικά δεν ξέρουμε. Και τί ακριβώς σημαίνει "αξιοποίησή" τους; Υπάρχουν και βρίσκονται εν υπνώσει; Αληθινή απορία.

Φανταζόμαστε πως τώρα που φτιάχνει ο καιρός και ο κόσμος θα ήθελε να κάνει καμιά βόλτα παραπάνω,  μάλλον μπαίνουν ιδέες στον Κούλη να αντιγράψει τον Νίκαρο.

Η επιβολή κι η αυστηριοποίηση έρχεται με δόσεις. Σαν το μύθο του Μυθιδράτη. Σε ένα δυστοπικό σενάριο, απευκταίο, φανταστείτε τη διαταγή σε όσους νοσούν και βρίσκονται σπίτι να αναγκαστούν να φορέσουν βραχιολάκι για εύκολο εντοπισμό ή, απλώς, να απαγορευτεί το κλείσιμο των κινητών λόγω αναγκαίας χρήσης του GPS.

Μπρρρ. Ανατριχίλα...