Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Λύματα...

 


Μέσα σε όλο το σκηνικό ταπείνωσης των Παλαιστινίων από το Ισραηλινό απαρτχάιντ έπεσε το μάτι μας και σε αυτό: Τις συστηματικές επιθέσεις και το ψέκασμα ανθρώπων, σπιτιών, γειτονιών με ένα δυσώδες υγρό. Στα αραβικά ονομάζεται «kharara», κυριολεκτικά «η αφόδευση», εξαιτίας της μυρωδιάς του. Στα αγγλικά, ονομάζεται «skunk water» (νερό του ασβού), λόγω της μυρωδιάς του ζώου. Το «νερό του ασβού» αναπτύχθηκε ως όπλο ελέγχου πλήθους από μια ισραηλινή εταιρεία που ονομάζεται Odortec.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC: Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το «νερό του ασβού» είναι κατασκευασμένο από «100% συστατικά ποιότητας τροφίμων» και είναι «100% φιλικό προς το περιβάλλον – αβλαβές τόσο για τη φύση όσο και για τους ανθρώπους» και προσθέτει πως «η μυστική συνταγή περιλαμβάνει μαγιά, μπέικιν πάουντερ και νερό» και οι δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο όπλο, ισχυρίζονται ότι είναι μη θανατηφόρο και μη τοξικό.

Αντιγράφουμε:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AlJAzeera, σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει θάνατο και όταν πυροδοτείται από κανόνι νερού, ψεκάζεται σε εξαιρετικά υψηλή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ενώ ακόμα και μία μικρή δόση του συγκεκριμένου υγρού, αφήνει μυρωδιά στο δέρμα για μέρες. Σε ρούχα και σε κτίρια η δυσωδία μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο. Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν το χρησιμοποιούν μόνο για την καταστολή διαδηλώσεων, αλλά και ως ένα σκληρό εργαλείο συλλογικής τιμωρίας. Φορτηγά που φέρουν το υγρό, περνούν από παλαιστινιακές γειτονιές ψεκάζοντας κτίρια ως αντίποινα για κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται για την ισραηλινή κατοχή και το απαρτχάιντ. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν για μέρες και οι οικογένειες πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα έως ότου εξαφανιστεί η δυσωδία.

Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων στο twitter, η αστυνομία, ψέκασε και αγορές τροφίμων με το εν λόγω υγρό, αναγκάζοντας τους Παλαιστίνιους να πετάξουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

Πέρα από την πώληση του όπλου στην ισραηλινή κυβέρνηση, η Odortec, το εξάγει κιόλας. Συγκεκριμένα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχεται από την εταιρεία Mistral Security, η οποία προτείνει τη χρήση της σε «διέλευση συνόρων, διορθωτικές εγκαταστάσεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις». Αρκετά αστυνομικά τμήματα το έχουν ήδη αγοράσει, συμπεριλαμβανομένου του Φέργκιουσον, στο Μιζούρι, μετά τις διαμαρτυρίες του 2015 κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Το γεγονός ότι αυτό το όπλο της ισραηλινής εταιρείας κερδίζει δημοτικότητα στο εξωτερικό δεν αποτελεί έκπληξη. Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν εξαγωγέας όπλων στον κόσμο και χρησιμοποιεί τους Παλαιστινίους ως πειραματόζωα για να αποδείξει την «αποτελεσματικότητά τους». Η Odortec και άλλοι ισραηλινοί κατασκευαστές όπλων δεν χρειάζεται καν να επενδύσουν στην εμπορία των όπλων τους. Κανάλια που προβάλλουν πλάνα βίαιων επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό κάνουν τη δουλειά για αυτούς.

Οι Παλαιστίνιοι πάντως έχουν πολλές συμβουλές: «Εάν φτάσει στο δέρμα σας, τρίψτε ντομάτες και ελαιόλαδο για να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά. Αν πάει στα ρούχα σας, είναι καλύτερα να τα πετάξετε. Γενικά, είναι καλύτερο να αποφύγετε τον ψεκασμό με κάθε κόστος».

Παρακολουθήστε και τα δύο παρακάτω μικρά βίντεο για να πάρετε μια ιδέα του νέου ευφάνταστου εξαγόμενου προϊόντος....