Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Κουνουπιέρες; Όχι. Φούσκες!

Στην ενημέρωση των 18:00 στις 13 Νοεμβρίου η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας  Παπαευαγγέλου χρησιμοποίησε το εξής σχήμα για να δικαιολογήσει τα όλο και αυστηρότερα μέτρα που παίρνονται: "Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από τον ιό, να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις σήμερα κιόλας, να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσους συναντάμε είναι δυνητικά φορείς του ιού." Και φυσικά αναφέρθηκε στη θεωρία της "φούσκας", το κλειστό σύστημα επαφών συγκεκριμένων ανθρώπων, μακρυά από τους άλλους ώστε να προστατευθούμε από τον κορωνοντουβρουτζά. Γιατί όχι και ατομικές φούσκες. Έτσι, καθείς και καθεμιά κατά μόνας διότι η παλιοκενωνία  είναι γεμάτη αρρώστους (είπαμε: είμαστε όλοι άρρωστοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου κατά το "όλοι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου").

Κι επειδή ο καπιταλισμός (όπως και η δημοκρατία άλλωστε) δεν έχει αδιέξοδα φροντίζει να δώσει  λύσεις στα προβλήματα που ο ίδιος δημιουργεί κερδίζοντας με πλαστές ανάγκες και επιθυμίες κι όλα αυτά που γνωρίζουμε. Η "ανάγκη" λοιπόν για social distancing και φούσκες δεν θα μπορούσε να  μείνει ανεκμετάλλευτη από τη μερίδα των αφεντικών εκείνων που στις νέες συνθήκες, στην αλλαγή παραδείγματος, στη "νέα κανονικότητα" σπεύδουν να "κατακτήσουν το μέλλον" που φέρνει η δημιουργική καταστροφή.

Φερ' ειπείν:


Τι βλέπουμε στην εικόνα;  Αυτό είναι από τα πλέον ευπώλητα προϊόντα  της Amazon αυτή τη στιγμή και κάνει θραύση σε καφετέριες, εστιατόρια, σπίτια και αυλές ως trendy και στυλάτη απάντηση στην απαίτηση για ασφάλεια και social distancing. Οι outdoor Bubble tents (σκηνές φούσκες - φυσικά!) ξεκινούν από 435 δολλάρια (370,94 ευρά) και γίνονται ανάρπαστες. Κι όπως αναφέρεται στο ανάλογο διαφημιστικό (δες φωτό παράκατω), η μικρότερη σε μέγεθος σκηνή της σειράς βοηθάει μέρη όπως  εστιατόρια και μπαρ  να διευκολύνουν τους πελάτες να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις.         


Εντάξει, το κλάξον δεν ανακάλυψε και τίποτα σπουδαίο. Πλαστές ανάγκες, κατανάλωση, κέρδος και πάνω απ' όλα η υγεία (βεβαίως βεβαίως). 

Φανταζόμαστε ήδη πάντως τα αντι-φουσκικά συνθήματα του άμεσου μέλλοντος.