Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Το φως που καίει

 Στις 16/12/1974 έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Βάρναλης, γεννημένος στις 26/2/1884, στο σημερινό Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Δεν θα γράψουμε πολλά. Άλλωστε έχουν γραφτεί τόσα και τόσα. Θα παραθέσουμε μόνο τα λόγια του ίδιου όταν ρωτήθηκε για τη "στρατευμένη τέχνη" όταν τιμήθηκε με το βραβείο "Λένιν" το 1969:

«…το δόγμα “η Τέχνη δεν κάνει πολιτική” διαψεύδεται από τα πράγματα. Ο Αριστοφάνης, ο Ντάντες, ο Θερβάντες, ο Ζολά, ο Τολστόι κάνουνε πολιτική. Πολιτική κατά των “κακώς κειμένων”. Πολιτική έξω απ’ τα δόντια. Ποιος μυθολόγος της εξωπολιτικής Τέχνης θα ‘χει το κουράγιο να υποστηρίξει πως αυτοί οι ήλιοι του πνευματικού στερεώματος δεν είναι μέγιστοι δημιουργοί του λόγου; Να λοιπόν, μια απόδειξη πως η Τέχνη μπορεί να κάνει πολιτική, χωρίς να πάψει να ‘ναι Τέχνη και μάλιστα τρισμεγάλη. Ζήτημα, λοιπόν, υπάρχει μόνο για το ποια πολιτική δίνει ζωή και δύναμη στην Τέχνη και την απλώνει στο χώρο και στο χρόνο και ποια πολιτική τη χαλάει, τη σκοτώνει και τη μεταβάλλει σε καπνό χωρίς φλόγα…». 

Παρακάτω η γνωστή Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου (αυτή που ξεφτίλισαν μέσα στα χρόνια κάθε λογής τυμβωρύχοι) όπως την απήγγειλε ο ίδιος και όπως τραγουδήθηκε κατά πώς πρέπει.