Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Η μνήμη ενάντια στη λήθη (1): Haymarket 1886

Οι αναμενόμενες εξαγγελίες περί ελάφρυνσης των περιοριστικών κορονομέτρων δημιουργεί την αίσθηση ανακούφισης. Μια μικρή χαλάρωση του σκοινιού και επιστροφή στην πολυδιαφημιζόμενη "νέα κανονικότητα" (ενδιαφέρων ευφημισμός ε;).  Η πραγματικότητα όμως του ασφυκτικού ψηφιακού/τεχνολογικού ελέγχου του κοινωνικού σώματος, η κατακρήμνιση όσων ξέραμε ως εργατικά δικαιώματα, η "στα μουλωχτά" επιβολή καταστροφικών πολιτικών σε περιβάλλον, εκπαίδευση, υγεία  ήρθαν για να μείνουν. Τίποτα πιο μόνιμο από τις έκτακτες καταστάσεις. Το δείχνει η ιστορία.

Πλησιάζει όμως και η 1η Μάη μαζί με όλα τα ξεχασμένα γεγονότα "άλλων, παλαιών εποχών".  Έτσι δεν είναι; Πού να τρέχεις τώρα, δε βαριέσαι;  Η 1η Μάη είναι απλά μια μέρα για εκδρομή και πικνίκ. Φέτος ειδικά, μια μέρα όπου απαγορεύεται η εκδρομή όπως και το πικνίκ.

Το κλάξον, ως γραφικό, επιμένει ότι η 1η Μάη είναι μέρα μνήμης. Με ό,τι η ζωντανή μνήμη μπορεί να επιφέρει στο τώρα. Ξεκινάμε σήμερα με ένα video για το τί συνέβη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γεγονότα στη Haymarket του Σικάγο το 1886. Θα συνεχίσουμε τις επόμενες δύο μέρες με κάποια άλλα.