Σάββατο 17 Απριλίου 2021
Πέμπτη 15 Απριλίου 2021
Φράγμα Τσικνιά
Τα όσα διαβάζουμε αυτές τις μέρες για το φαραωνικό, εν πολλοίς άχρηστο και τελικά περιβαλλοντολογικά επιζήμιο έργο του φράγματος Τσικνιά μας υπενθυμίζουν τα βασικά: Πράσινη ανάπτυξη, πράσινα άλογα, μάσα, ρεμούλες, μίζες, καταστροφή, αυτός είναι ο πολιτισμός τους!
Μιλάμε για ένα έργο για το οποίο ήταν αρνητική η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2016 και ότι ήταν αρνητική και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε τεράστιο κόστος και χτύπησε το καμπανάκι ώστε οι αιρετοί να σταματήσουν να ασχολούνται με φαραωνικά έργα που κοστίζουν εκατομμύρια και φέρουν επιπτώσεις και να υλοποιήσουν έργα μικρότερης κλίμακας στη βάση και των επιστημονικών μελετών, καθώς λύσεις υπάρχουν και βέβαια δεν είναι τόσο κοστοβόρες, το οποίο είχε ξεκινήσει με αρδευτικό σκοπό, αλλά και καθώς δεν μπορούσε να βρεθεί χρηματοδότηση (κόστος 80-90 εκατ ευρώ) άλλαξε κατεύθυνση και παρουσιάστηκε ότι γίνεται για την υδροδότηση της πόλης της Μυτιλήνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να δικαιολογηθεί το έργο είχε υπολογιστεί αύξηση του πληθυσμού του νησιού στους 130.000 κατοίκους, ενώ όλοι ξέρουμε ότι είχαμε έχουμε μείωση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες.
Αντιγράφουμε από www.stonisi.gr :
Πρόκειται για ένα έργο που εάν ποτέ γίνει θα κοστίσει πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ με αμφίβολη χρήση (δεν είναι σίγουρο εάν θα γεμίσει ποτέ το φράγμα με νερό), αμφίβολη σκοπιμότητα (υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ύδρευσης της Λέσβου;), αντίθετο με τη λογική του σχεδίου διαχείρισής υδατικών πόρων Βορείου Αιγαίου».
Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλα τεχνικά ζητήματα (καθώς βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς μεγέθους πάνω από 6 ρίχτερ) αλλά και μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς ο χείμαρρος Τσικνιάς αποτελεί τον μεγαλύτερο παροχέα νερού στους υγροτόπους της Καλλονής τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υγροτόπους στο Αιγαίο.
Παράλληλα, η περιοχή αυτή είναι πολύ σημαντική περιοχή για τα πουλιά, πόλος έλξης χιλιάδων ορνιθοπαρατηρητών (birdwatchers) οι οποίοι ενισχύουν ιδιαίτερα και την τοπική οικονομία. Μία ενδεχόμενη επίπτωση θα έχει και άμεσο αντίκτυπο στον οικοτουρισμό της περιοχής. Τέλος σημαντικό ερώτημα αποτελούν επιπτώσεις του φράγματος στο ευαίσθητο οικοσύστημα του κόλπου της Καλλονής με τα ονομαστά πανελλαδικώς αλιεύματα από την αλλαγή της ισορροπίας των υδάτων γεγονός που έχει κάνει τους αρμόδιους επιστήμονες αλλά και τους αλιείς του κόλπου της Καλλονής να είναι αρνητικοί στην κατασκευή του.
Τετάρτη 14 Απριλίου 2021
105fm: Αυτοοργανωμένο ραδιόφωνο στη Μυτιλήνη.
Ραδιόφωνο:
Εξαιρετικό κι αειθαλές μέσο μετάδοσης νοημάτων και περιεχομένων. Χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται ξεπερνώντας τον ίδιο το χρόνο, αφομοιώνοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις. Υπήρξε και υπάρχει ως το κουράγιο και η ανακούφιση πληθυσμών υπό πίεση. Υπήρξε και το αντίθετο. Πάντως εξακολουθεί να είναι αξεπέραστο. Σαν τα βιβλία. Ή τα κουτάλια. Ή τα πηρούνια. Είναι ήχος που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες.
Έχει μια αίγλη ιστορική. Και μια σημαίνουσα χρησιμότητα, σήμερα όπως και ΠΑΝΤΑ στο διάβα του χρόνου.
Οι κοινότητες εφευρίσκουν τα μέσα τους, οι κοινότητες δουλεύουν συλλογικά, οι κοινότητες χρησιμοποιούν την εμπειρία. Μια τέτοια κοινότητα βγαίνει προς τα έξω:
Τσεκάρετε την πολυσυλλεκτική ραδιοφωνική ανάληψη στη Μυτιλήνη.