Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Video: το ποινικό μητρώο της Pfizer


 

Υπάρχει περίπτωση οι φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν συμφέροντα, τα οποία υπερασπίζονται με κάθε τρόπο, παραβιάζοντας τους κανονισμούς του “υγιούς οικονομικού ανταγωνισμού”, της αμερόληπτης σχέσης τους με τον ιατρικό κλάδο, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης υγείας; Η φαρμακοβιομηχανία ως οργανικό κομμάτι της δυτικού τύπου κοινωνικής οργάνωσης, είναι μια ακόμα καπιταλιστική επιχείρηση ή ένας ανθρωπιστικός οργανισμός; Μήπως είναι ένας συνδυασμός των δύο και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα κέρδη και το ανθρωπιστικό της έργο;

Το ότι χρειάζεται να ξανα-ανακαλύψουμε τον ρόλο που παίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην διευθέτηση της υγείας (από τον ορισμό και την κρισιμότητα των ασθενειών, μέχρι την έγκριση και την προώθηση των ανάλογων φαρμάκων), μοιάζει τουλάχιστον αναχρονιστικό. Υποτίθεται ότι μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, με το αποδεδειγμένο ιστορικό του ποινικού μητρώου των φαρμακευτικών κατατεθειμένο σε δημόσια θέα, υπάρχει ήδη μια κατεκτημένη κοινωνική γνώση για το ποιόν τους. Η τεράστια λίστα με τις αθέμιτες προωθήσεις φαρμάκων, τις – εως και θανατηφόρες – παρενέργειές τους, τις δωροδοκίες γιατρών και τις εκβιασμένες χορηγήσεις αυτών των φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα έπρεπε τουλάχιστον να δημιουργήσει αμφιβολίες στον κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο, για την σωτηρία που θέλουν να μας πουλήσουν. Όμως, φαίνεται ότι στην εποχή του νέου ολοκληρωτισμού χρειάζεται να μιλήσουμε (και) για τα αυτονόητα.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αυτού του ρόλου, είναι η ιστορία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer. Ιδρυμένη το 1849 στην Νέα Υόρκη, έχει πλούσιο ποινικό μητρώο, μέρος του οποίου μπορείτε να δείτε στο παραπάνω βίντεο. Με αφορμή την έγκριση της αγγλικής κυβέρνησης στο εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας, για την covid-19, παρουσιάζονται κάποια από τα “κατορθώματά” της στο παρελθόν και διατυπώνεται το εύλογο και αυτονόητο ερώτημα: “Μπορούμε να τους εμπιστευτούμε;”

Όσον αφορά την συμβολή της εταιρείας, στην επι covid περίοδο, κάποια κεντρικά σημεία:

Τον Μάιο του 2020, η Pfizer άρχισε να δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές εμβολίου για τον κορονοϊό, και σχεδίασε να επεκτείνει τις δοκιμές σε ανθρώπους σε χιλιάδες εθελοντές ασθενείς έως τον Σεπτέμβριο του 2020. Συνεργάστηκε με τη BioNTech, μια γερμανική φαρμακευτική, και χορήγησε το δοκιμαστικό εμβόλιο BNT162, στους πρώτους ανθρώπους που συμμετείχαν στις ηπα, στις αρχές Μαΐου. Με βάση τα αποτελέσματα, η Pfizer είπε ότι “θα είναι σε θέση να παραδώσει εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Οκτώβριο” και αναμένει να παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις το 2021. (σημ: βλέπετε τί συμβαίνει τώρα, Φεβρουάριο 2021 με τις οικονομικές/πολιτικές διαμάχες μεταξύ κρατών φαρμακομαφιών και μπλοκ εξουδίας στην υφήλιο. Σ΄αυτό θα επανέλθουμε)...

Τον Ιούλιο του 2020, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι δύο από τα τέσσερα υποψήφια mRNA εμβόλια είχαν εγκριθεί από τον αμερικάνικο οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (fda). Να υπενθυμίσουμε για τον συγκεκριμένο τύπο εμβολίου, πως πρόκειται για μια εντελώς καινούργια τεχνολογία αλλά και αντίληψη για το πώς “προκαλείται” η ανοσολογική αντίδραση ενός οργανισμού, που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε ανθρώπους ούτε ως προς την αποτελεσματικότητά της ούτε ως προς τις πιθανές παρενέργειές της. Υπό τη βία (ή/και την προκατάληψη) του covid-19 αυτό επίκειται να γίνει τώρα. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δοκιμή της 3ης φάσης την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου 2020 σε 30.000 άτομα και είχε προγραμματιστεί να πληρωθεί 1,95 δις δολάρια για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από τις ηπα. Αυτή η διαπραγμάτευση όριζε την τιμή των δύο δόσεων στα 39 δολάρια και η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα μειώσει τις τιμές για τις άλλες χώρες έως ότου δεν έχουμε πια πανδημία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer δήλωσε ότι οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που παράγουν εμβόλιο θα πρέπει να έχουν κέρδος.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι είχαν ολοκληρώσει συνομιλίες με την ευρωπαϊκή επιτροπή για την παροχή 200 εκ. αρχικών δόσεων του εμβολίου στην εε, με τη δυνατότητα να παράσχουν άλλες 100 εκ. δόσεις αργότερα.

Τον Οκτώβριο του 2020, αναφέρθηκε ότι η Pfizer θα άρχιζε να δοκιμάζει το εμβόλιο σε ένα ευρύτερο φάσμα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας έως 12 ετών. Αυτή θα ήταν και η πρώτη δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό που θα περιλαμβάνει παιδιά στις ηπα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η Pfizer δραστηριοποιείται και στα μέρη μας από το 1960, όπου μεταξύ άλλων, τον προηγούμενο χρόνο ανακοινώθηκε και φέτος ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη, η υλοποίηση του πρώτου από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data) υγείας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις όποιες έρευνές της.

Για να δείτε το video, κλικ στην εικόνα: