Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Κόλαφος, μίζες και παραδειγματική τιμωρία



Η απόφαση για μαζικές εξώσεις μεταναστών/τριών που έχουν λάβει άσυλο αποτελεί την εμφατική δήλωση του ελληνικού κράτους ότι οι μετανάστες/πρόσφυγες θα τιμωρούνται παραδειγματικά και θα εξευτελίζονται ακόμα και με άσυλο. Το όνειρο των ακροδεξιών μελών αυτής της κυβέρνησης που ήθελαν να κάνουν κόλαση τις ζωές των φυγάδων, "για να μην έρχονται" γίνεται πραγματικότητα.

Βέβαια, όταν μια δεξιά κυβέρνηση κι ο υπουργός της "κράζεται" από δεξιές εφημερίδες (καθημερινή ας πούμε), κάτι συμβαίνει. ιδού άρθρο της καθεστωτικής εφημερίδας στις 28/5:

Κόλαφο για τη μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου –το οποίο επανασυστάθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό– αποτελούν τα στοιχεία που αναφέρονται σε διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού τα οποία σήμερα παρουσιάζει η «Κ».

Οχι μόνο η Ελλάδα χάνει μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω αδράνειας και έλλειψης σχεδιασμού αλλά, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιούνται. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο έργο στη Μαλακάσα –νέα δομή φιλοξενίας που φτιάχτηκε τους τελευταίους μήνες– η οποία κοστολογήθηκε με ένα υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν (DG Home) στην Ελλάδα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι το υπουργείο Μετανάστευσης αποδίδει το υψηλό κόστος στο γεγονός ότι πρόκειται για επείγουσα παρέμβαση. «Ωστόσο, ανάλογο έργο πραγματοποιήθηκε μέσα σε επτά ημέρες, ενώ το μέσο κόστος ήταν 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, σε σχέση με 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο στη Μαλακάσα», αναφέρεται στο έγγραφο. Το νέο υπουργείο δεν προσπαθεί να δημιουργήσει ικανή διοικητική δομή αλλά εγκαθιδρύει ένα «παράλληλο σύστημα» με μετακλητούς υπαλλήλους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και οι οποίοι θα μετακινηθούν και πάλι σε ένα χρόνο, επισημαίνεται.

Το υπουργείο Μετανάστευσης εξαγγέλλει πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τα οποία δεν έχουν ρεαλιστική βάση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση τονίζει ο διεθνής οργανισμός στην παρέμβασή του, όπως για παράδειγμα ότι όλες οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι «κλειστές» ή ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο θα μεταφερθεί από τα νησιά και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ή ότι δομές φιλοξενίας θα κλείσουν έως το τέλος του έτους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη στους πολίτες, ενώ παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών, που εντοπίζουν το ένα ατόπημα μετά το άλλο και μάλιστα με κοινοτικά χρήματα. Παράλληλα πολλές κινήσεις γίνονται εν κρυπτώ χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τους ανθρώπους των οργανισμών, και έτσι πολλές φορές δημιουργείται έκρυθμη κατάσταση.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, χωρίς να υπάρχει κανένα σαφές πλάνο αντιμετώπισης των ροών που αναμένεται να αυξηθούν το καλοκαίρι και δεν υπάρχει καμία προοπτική για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας. Αντίθετα, προβάλλεται ότι θα προκύψουν νέες θέσεις, καθώς όσοι είναι πρόσφυγες θα φύγουν από τις δομές ή θα πραγματοποιηθούν άμεσα επιστροφές στις χώρες προέλευσης. Αυτό, επισημαίνεται στο έγγραφο, δεν είναι ρεαλιστική προσέγγιση: «Δεν μπορείς να εκτιμάς ότι θα φύγουν 15.000 άτομα από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να υπολογίζεις πού θα πάνε όλοι αυτοί, γιατί θα καταλήξουν στις πλατείες» όπως και δεν μπορεί να μη λαμβάνεις υπόψη σου πόσο δύσκολες είναι οι επιστροφές στην πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το μέλλον, παρουσιάζεται ότι όλα είναι υπό έλεγχο όπως ότι για παράδειγμα έχει λυθεί το πρόβλημα της λειτουργίας του ασύλου επειδή εξετάστηκαν 7.000 υποθέσεις, ενώ  αντίστοιχα εκκρεμούν 90.000 υποθέσεις. 

Ψευδώς παρουσιάζεται μια θετική εικόνα ότι όλα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό βαίνουν καλώς και έχουν δρομολογηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά όταν προκύψει μια νέα μεταναστευτική κρίση και αυξηθούν οι ροές από την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή ακόμα και 3.000-4.000 αφίξεις τον μήνα να έχουμε –που είναι μια αισιόδοξη πρόβλεψη για το καλοκαίρι– ο πληθυσμός των μεταναστών στα νησιά θα εκτοξευθεί χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό πλάνο, επισημαίνεται. 

Κι άλλο ένα, χτεσινό πάλι από την καθημερινή:

Τα υπουργεία δεν μεριμνούν για την προβολή των εις βάρος τους αντιδράσεων. Συνήθως. Γιατί υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Υπάρχει τουλάχιστον μία. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μοίρασε χθες στιγμιότυπα από «διαμαρτυρίες μεταναστών λόγω επίδοσης τελεσίδικων απορριπτικών αποφάσεων» – σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του υπουργείου.

Σε απλά ελληνικά, οι άνθρωποι αυτοί δεν πήραν άσυλο. Το ερώτημα είναι γιατί το υπουργείο κρίνει σκόπιμο να διαφημίσει –και να πανηγυρίσει– τη δυσαρέσκειά τους. Πρόκειται, βέβαια, για αφελές ερώτημα. Το μήνυμα είναι απλό: Εμείς δεν τους κρατάμε. Εμείς τους διώχνουμε.

Είναι ένα μήνυμα σκλήρυνσης που σε καθεμία από τις καθημερινές εμφανίσεις του προσπαθεί να διατυμπανίσει ο Νότης Μηταράκης. Εμείς θα πετάξουμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Θα «ξαναπάρουμε», όπως είπε στους διοικητές που διόρισε, «τον έλεγχο». Θα αποβάλουμε από τις δομές 50.000 (ολογράφως: πενήντα χιλιάδες) μέχρι το τέλος του χρόνου, είτε χορηγώντας τους άσυλο είτε απελαύνοντάς τους.

Ο υπουργός επιχειρεί, με άλλα λόγια, να επιστρατεύσει όλα τα παλιά στερεότυπα του προσφυγικού – ότι οι κακές ΜΚΟ και οι δικαιωματιστές είχαν ξεφράξει το αμπέλι και ότι ο ίδιος το περιτοιχίζει, διορίζοντας πολιτευτές της Ν.Δ. και νομοθετώντας τη διοχέτευση μυστικών κονδυλίων στο υπουργείο του.