Ο Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο ως Κούρδος πρόσφυγας του Ιράν και ο οποίος έχει συνδεθεί από τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές Αρχές με το ναρκόπλοιο noor1, στάθηκε ενώπιον Βρετανού δικαστή διεκδικώντας να μην εκδοθεί στην Ελλάδα για να δικαστεί. Γιατί; Απλούστατα διότι φοβάται για τη ζωή του. Αντιγράφουμε από το ίδιο άρθρο και μετά θα φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας:
"Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την Τρίτη το μεσημέρι (28 Απριλίου) η εφημερίδα «Daily Express», που ανέδειξε το θέμα, στην ηλεκτρονική της έκδοση κατέβασε το σχετικό άρθρο την ίδια ώρα που αφαίρεσε και από τον λογαριασμό της στο Twitter τη σχετική ανάρτηση που παρουσίαζε το ρεπορτάζ. Οι δύο αυτές κινήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα, «προδίδουν» παρέμβαση στην εφημερίδα η οποία και προκάλεσε τις εσπευσμένες αυτές αλλαγές στις ψηφιακές αναρτήσεις. Επισημαίνεται πως οι ελληνικές ανακριτικές Αρχές υποπτεύονται πως βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Noor1 δεν επιθυμούν να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή των ελληνικών ανακριτικών Αρχών με τον Κούρδο Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο οποίος προφανώς γνωρίζει πολλά και είναι σε θέση να καταθέσει ακόμα περισσότερα, τουλάχιστον για τις επαφές μεταξύ Τούρκων, Ελλήνων και Ιρανών διακινητών ναρκωτικών. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ένας εκ των βασικών εμπλεκομένων στην υπόθεση Noor1, ο εφοπλιστής και εκδότης Βαγγέλης Μαρινάκης, έχει επιχειρηματική παρουσία τόσο στο City του Λονδίνου όσο και στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Αγγλίας ως ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ. Παράλληλα, στο ρεπορτάζ της «Daily Express» περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019 για τον Φαρντίν Ριγκαμπάντι, τα οποία αναφέρουν πως ο Κούρδος βρισκόταν σε «προφορικές συνεννοήσεις» για να προμηθευτεί ποσότητες από το φορτίο του «Noor1» προκειμένου να τις διακινήσει.
Στο δικαστήριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρέθηκαν και οι «ελληνικές Αρχές», προκειμένου να υποστηρίξουν την έκδοση του Ριγκαμπάντι. Επιπλέον στο δικαστήριο παρέστη και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης ως εμπειρογνώμονας για να καταθέσει τη γνώμη του για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές. Ο κ. Τσιτσελίκης, ο οποίος είναι κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, υποστήριξε την επικινδυνότητα της έκδοσης του Κούρδου σημειώνοντας πως «μία σειρά ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας» εμπλέκονται στην υπόθεση. Ωστόσο ο Βρετανός δικαστής απεφάνθη πως οι φόβοι για τη ζωή του Κούρδου εάν εκδοθεί στην Ελλάδα είναι υπερβολικοί και πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να αποτελεί ασφαλή παράδεισο για όσους προσπαθούν να αποφύγουν μία δίωξη. Ο Φαρντίν Ριγκαμπάντι έχει ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας".
Και τώρα ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας. κλάξον, φύλλο 7, Φεβρουάριος 2016:
Πριν από περίπου 1,5 χρόνο (και κάτι παραπάνω) η κοινή γνώμη της Ελλάδας πληροφορήθηκε την κατάσχεση ενός τεράστιου φορτίου ηρωίνης (2 τόνοι) στο πλοίο Noor1 αλλά και σε διάφορες βίλες και αποθήκες της Αττικής. Στην αρχή - φυσικά - υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ (η μπάζα ήταν μεγαλειώδης άλλωστε) και με δεδομένο ότι στην υπόθεση εμπλεκόταν ο μεγαλοπαράγοντας του Ολυμπιακού αλλά και άλλοι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Εκεί πήραν το λόγο οι ιδιωτικοί στρατοί των ΠΑΕ (οι οπαδοί δηλαδή) και άρχισαν να αλληλοβρίζονται/αλληλοκατηγορούνται για τους αρχηγούς/προέδρους τους. Αργότερα βγήκαν δημοσιεύματα που ενέπλεκαν βουλευτή της Χ.Α. στην υπόθεση διότι από τηλεφωνικές συνομιλίες προφυλακιστέων για την υπόθεση φέρεται να αναλάμβανε τη μεταφορά του πλοίου στην Αίγυπτο. Έγιναν και γράφτηκαν κι άλλα. Το σίγουρο είναι πάντως ότι από ένα σημείο και μετά επήλθε η γνωστή μούγκα-στη-στρούγκα. Ο μεγαλοπαράγοντας χάθηκε ως δια μαγείας από το πλάνο, τα ΜΜΕ υποβάθμισαν το θέμα, οι μόνοι που συνέχισαν να ασχολούνται είναι οι οπαδοί/ιδιωτικοί στρατοί και η κοινή γνώμη παρέμεινε κοινή σε μια μεγάλη υπόθεση για την οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει σεισμός.
Η ιστορία του Noor1 έχει όλα τα χαρακτηριστικά των σκοτεινών υποθέσεων: Ένας τούρκος κατηγορούμενος βγήκε μυστηριωδώς από τη μέση, ένας δικηγόρος υπάλληλος ΠΑΕ έφαγε τρεις σφαίρες στα πόδια (για να το βουλώσει;), ένας μαφιόζος στην Τουρκία γίνεται στόχος δολοφονίας η οποία καταλήγει στο θάνατο της κόρης του κι ο ίδιος συσχετίζει το γεγονός με την υπόθεση και η πρόεδρος του δικαστηρίου (τριμελές κακουργιοδικείο Πειραιά) αποσύρθηκε από την υπόθεση για αστείους λόγους. Παράλληλα, έχουν συλληφθεί στην ψωροκώσταινα για την υπόθεση 5 τούρκοι: Serhan Baskale, Agabey Yucel, metin Sevimli, Volkan Aksakal kai Nenzat Ak. Ο πρώτος, ιδιοκτήτης φορτηγών με έδρα το Βέλγιο δολοφονήθηκε το καλοκαίρι του 15. Οι υπόλοιποι βρίσκονται μόνιμα στο Α.Τ. Δραπετσώνας μετά την παρέλευση της 18μηνης φυλάκισής τους και επειδή-λέει-δεν βρίσκουν να νοικιάσουν σπίτι έτσι ώστε να δηλώσουν μόνιμη κατοικία.
Αυτά τα λίγα σχετικά με την αστυνομική πλευρά της υπόθεσης. Από κει και πέρα έχουμε να κάνουμε με τα δεδομένα. Τα οποία δεδομένα (σύμφωνα με τη europol και το “γραφείο για τα ναρκωτικά και το έγκλημα” του οηε-undoc) μας λένε ότι η Ελλάδα αποτελεί κεντρικό διαμετακομιστικό κέντρο στη χοντρική διακίνηση ηρωίνης. Ο προηγούμενος σταθμός είναι η Τουρκία. Υπολογίζεται πως από την ελληνική επικράτεια περνάνε κάθε χρόνο 60-65 τόνοι ηρωίνης. Άλλες εκθέσεις ανεβάζουν τον αριθμό στους 200 ή και 300 τόνους.
Οι ποσότητες αυτές μεταφέρονται με νταλίκες. Η πιο σύντομη και άρα φτηνότερη βαλκανική διαδρομή είναι η Εγνατία αν το εμπόρευμα κινείται προς τα βόρεια (τελωνείο Κήπων) ή προς την Ιταλία κι από κει στην κεντρική Ευρώπη (άρα τελωνείο Ηγουμενίτσας). Είναι ενδεικτικό για το μέγεθος της μπίζνας και τον πολυπλόκαμο μηχανισμό της ότι τόσα χρόνια και με τόσους τόνους να κάνουν βόλτες πέρα-δώθε στα δύο αυτά τελωνεία είχαν κατασχεθεί μόλις μερικά κιλά κι αυτά όχι σε νταλίκες αλλά στις βαλίτσες νταραβεριτζήδων. Ψιλοπράγματα δηλαδή. Έχει σημασία να σημειώσουμε ότι τα ηνία του εμπορίου ηρωίνης στη λιανική των Ευρωπαϊκών πόλεων κατέχει η τούρκικη μαφία. Η χώρα που αποτελεί κόμβο για το μοίρασμα στις υπόλοιπες είναι το Βέλγιο (ουπς! εκεί δεν είδαμε ότι είχε την έδρα του ο δολοφονημένος “φορτηγατζής;) και ακολουθεί η Ολλανδία. Η Τουρκία όμως όπως είδαμε είναι ταυτόχρονα και χώρα-τράνζιτ για την είσοδο της ηρωίνης με την Ελλάδα να ακολουθεί και τις μαφίες των δύο χωρών να συνεργάζονται.
Η διαδρομή του εμπορεύματος ξεκινάει από το Αφγανιστάν, Πακιστάν και πάει λέγοντας μέχρι να φτάσει στην Εγνατία. Σημειωτέον, ανοίγουμε εδώ μια παρένθεση, ότι από την εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν το 2001 η παραγωγή οπίου εκτοξεύθηκε στους 8.000 τόνους ετησίως. Ένα γραμμάριο αφγανικού οπίου (το οποίο θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας) από την επεξεργασία του σε παράνομες εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου, τη μεταφορά του μέχρι την κατανάλωση του στη λιανική φέρνει κέρδος 10.000%. Αυτό κι αν είναι επικερδής επιχείρηση έτσι; Ας συνεχίσουμε όμως τις ιστορίες με βαπόρια. Το Noor1, δηλαδή τα αφεντικά του και τα συνεταιράκια των δύο πλευρών επέλεξε να μην ακολουθήσει τη συνηθισμένη διαδρομή αλλά να πλεύσει κατευθείαν από τα ανοικτά του Πακιστάν στον Πειραιά.
Είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι:
* Αυτός ο δρόμος είναι πολύ φτηνότερος δεδομένου ότι οι “επιχειρηματίες” γλυτώνουν έτσι πολλά φράγκα για λαδώματα, προετοιμασίες κι άλλα τέτοια. Άλλωστε η μνημειώδης εμπορική εφεύρεση που λέγεται container σου λύνει τα χέρια στις μεταφορές.
** Είναι αδύνατον να οργανώσει κάποιος τέτοιες διαδρομές για ναρκωτικά χωρίς να έχει επίγνωση της πραγματικότητας και των λεπτομερειών τους μέσω άλλων λαθρεμπορίων όπως όπλων, ανθρώπων και άλλων. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει αποδείξει περίτρανα δεκαετίες τώρα ότι το κατέχει το σπορ.
*** Το Noor1 μάλλον δεν ήταν η πρώτη περίπτωση τέτοιας μεταφοράς. Μπορούμε απλώς να υποθέσουμε ότι κάποιοι ενδομαφιόζικοι ανταγωνισμοί κατέληξαν στην καρφωτή της υπόθεσης.
Για το τέλος, απλά θα αντιγράψουμε κάποια πράγματα που είπε το 2009 ο υπεύθυνος της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών του οηε Antonio Mario Costa: “τα παράνομα ναρκοχρήματα έσωσαν το τραπεζικό σύστημα απ’ την κατάρρευση. Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος ήταν η μόνη επένδυση σε ρευστό που ήταν διαθέσιμη για κάποιες τράπεζες που βρίσκονταν στο χείλος της χρεωκοπίας. Έτσι, για παράδειγμα, ο βαλκανικός δρόμος της ηρωΐνης, δεν είναι μόνο μια επιχείρηση πολλών δισεκατομυρίων δολαρίων το χρόνο, είναι επίσης μια επιχείρηση που φέρνει κέρδη έμμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη νόμιμη αγορά, όπως είναι οι τράπεζες. Κι αυτό κάνει το θέμα της καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικά μέσα".
Λίγους μήνες μετά, τον Μάη του 2016 σημειώναμε στο 8ο φύλλο:
Παρεμπιπτόντως, τι γίνεται ρε παιδιά; Τι έχουν τα έρμα και πεθαίνουν; Σε τι αναφερόμαστε; Μα, φυσικά στο γεγονός ότι άλλος ένας ουσιαστικός μάρτυρας της υπόθεσης Noor1 άφησε μυστηριωδώς τον μάταιο τούτο κόσμο πριν από ένα μήνα. Πρόκειται για τον 32χρονο Ινδό μηχανικό του καραβιού. Ο άνθρωπος αυτός κρατούνταν στο ΑΤ Δραπετσώνας παρόλο που είχε εκπνεύσει το 18μηνο κράτησής του. Η δικαιολογία (για γέλια και για κλάματα) της “φιλοξενίας” αυτού και άλλων δύο συγκρατούμενών του για τη υπόθεση στο εν λόγω ΑΤ ήταν η αδυναμία τους (λέει) να βρουν κατάλυμα. Ωραία ξήγα ε; Έμεινε στο τμήμα της περιοχής (κοντά στο λιμάνι και τα ναυτιλιακά γραφεία) και ένα ωραίο βράδυ Παρασκευής (κατά τις 10 ας πούμε) ένιωσε αδιαθεσία και απλά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου απέπνευσε. Φευ!